Bijgewerkt: 25 mei 2024

Dertig jaar RODA fietstocht

Nieuws -> Sport

Bron: Cor de Horde
15-06-2009

RODA organiseert op zondag 21 juni 2009 voor de dertigste keer een fietstocht. We sturen de fietsen (eventueel de postcodeloterij-fietsen) langs de mooiste plekken, die we in Amstelland en de Meerlanden kennen. We genieten van de Hollandse landschappen. Dit jaar is het thema water. Dat betekent dat de drie routes langs plassen, meren, vaarten en poelen zijn aangelegd. En na al dat fietsen langs het water gaan we als vanouds gezellig pannenkoeken eten bij het sportcomplex van RODA.

Fietsen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Fietsen in het Amsterdamse Bos


De gezelligheid is voor de organisatie heel belangrijk. Het is een toegevoegde waarde, die je niet of nauwelijks vindt bij andere fietstochten. De gezelligheid heeft in al die dertig jaar dat de fietstochten bij RODA bestaan hoog in het vaandel gestaan.

De RODA fietstochten zijn, zoals je wel meer ziet bij succesvolle ondernemingen, opgezet door een vriendenploegje,  die elkaar ook al goed kende bij de verschillende afdelingen van RODA. De fietsdag was een vervolg op de sportmiddagen, die voor de RODA-jeugd werden georganiseerd en de fietstochten door het Amsterdamse Bos, die daar een onderdeel van waren.

Van meet af aan werd besloten om op een herkenbare datum, op Vaderdag, de fietstocht te laten plaatsvinden. Daarmee kon je je goed onderscheiden van de andere fietstochten, die her en der opkwamen en waarvan het merendeel overigens ook al weer verdwenen is. De fietsorganisatoren van RODA besloten ook al in een vroeg stadium om een goede afstemming te bereiken met andere fietsorganisaties.

De toenmalige gemeentelijke sportafdeling werd ingeschakeld en was van harte bereid om te coördineren en jaarlijks een vergadering te beleggen voor alle fietsorganisaties in het gemeentehuis van Amstelveen. Er werd in de beginjaren veel aandacht besteed aan de technische begeleiding op de fietsdag. Dertig jaar geleden was het rollend materiaal immers nog niet zo goed als vandaag de dag.

Er zijn in al die jaren heel wat banden geplakt, kettingen verwisseld en ander malheur verholpen. Een enkele keer werd de landelijke pers gehaald met de uitnodiging aan blinden en slechtzienden om achterop de tandem de fietstocht van RODA mee te maken. Speciale vrijwilligers van RODA zaten dan voorop.

Vijfentwintig jaar geleden werd er een nieuw element aan de fietsdag toegevoegd: het pannenkoekenfeest aan het slot van de fietsdag. De eerste keren werd daarvoor het huis en erf van Elly en Jan de Boer uitgekozen. Dat resulteerde in een geweldig succes.  

Nog steeds is het pannenkoeken eten na afloop een traditie, die niemand zich meer laat ontnemen. Gezelligheid is nog steeds troef. Er zijn maar weinig sportverenigingen in en rond Amstelveen, die een dergelijk recreatief evenement aan hun leden aanbieden.  


Aanmelden bij het Roda'23 complex op zondag 21 juni 2009 vanaf 9 uur 30:

Noorddammerweg 48 C

1187 ZT Amstelveen

Telefoon: 020-6451835

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.