Bijgewerkt: 15 juli 2024

Derk Wessels won de Special Award 2015

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
04-11-2015

Dinsdag 3 november 2015 was het een drukte van jewelste in het Museum Jan van der Togt. Er waren 39 amateurkunstenaars met een handicap gekomen met familie, want zij waren uitgekozen door een tussenjury. Er was weer een driejaarlijkse beeldende kunstwedstrijd georganiseerd, De Special Award, voor kunstenaars met een handicap en 260 mensen hadden zich hiervoor aangemeld. Elke kunstenaar mocht drie werken insturen dus het was een hele kluif voor de selectiejury om een aantal uit te zoeken. Uiteindelijk bleven er 39 kunstwerken over. Die werden weer beoordeeld door een andere jury en zo kwam men tot eervolle vermeldingen en drie geldprijzen.Burgemeester van Amstelveen, Mirjam van ’t Veld, kon in haar agenda nog net een uurtje vrijmaken om de kunstwerken te bewonderen en een openingswoord te spreken. De kunstenaars waren enorm blij haar te zien en velen gingen met haar op de foto. Mirjam van ’t Veld roemde in haar toespraak alle kunstenaars, want zo zei ze: ' als ik iets moois zie kan ik dat echt niet schilderen, of tekenen. Wat lijkt het mij heerlijk als je je energie kwijt kunt in het maken van kunst, waardoor er iets moois ontstaat waar anderen van kunnen genieten. Het is bijzonder om al deze verschillende kunstwerken te bewonderen en jullie hebben prachtig werk geleverd. Of je nu wel, of niet in de prijzen valt, iedereen heeft al gewonnen, want om in zo’n belangrijk museum te hangen, is al een prijs op zich. En wie weet kopen mensen die het museum komen bezoeken, ook nog wel een kunstwerk van jullie’. Zoals gezegd, moest de burgemeester weer snel weg naar een andere afspraak, voordat de prijswinnaars bekend waren gemaakt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Tine Veldhuizen projectmanager van Special Arts laat de expositie zien aan Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Tine Veldhuizen projectmanager bij Special Arts verwelkomt alle aanwezigen in Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen aan het woord


Mevrouw Tine Veldhuizen, projectmanager van de Stichting Special Arts, nam het woord en vertelde over de organisatie, de tussenjury en de uiteindelijke jury. De tussenjury bestond uit galeriehouder Nico van der Endt, beeldend kunstenaar Emo Verkerk en beeldend kunstenaar en Outsider Art verzamelaar Joost van den Toorn. Joost van den Toorn was de voorzitter van de tussenjury en had gezegd, dat de criteria die de jury hanteerde, te maken hadden met een eigenzinnige beeldtaal, authenticiteit, een herkenbaar handschrift en een duidelijke artistieke spanning. Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt sprak de aanwezigen ook toe en bedankte de medewerkers van het museum, die alle kunstwerken een plek hadden gegeven, zodat het een heel mooie tentoonstelling is geworden. In alle zalen hangen en staan kunstwerken, want sommige kunstenaars hadden ook een keramiek object gemaakt.  Voor hem is het heel bijzonder dat het museum deze werken mag tentoonstellen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt spreekt de mensen toe


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Derk Wessels bekijkt de net gemaakte foto's van fotografe Claudia Kamergorodski


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Derk Wessels poseert met burgemeester Van 't Veld, Jan Verschoor en Tine Veldhuizen


Eervolle vermelding
Vervolgens kregen telkens afwisselend de leden van de eind jury het woord. Deze jury bestaande uit toneelspeler en Outsider Art verzamelaar Dick van den Toorn en beeldend kunstenaars Lucassen, Rosemin Hendriks, Arthur Prins en Jannemiek Tukker, begonnen met het bekend maken van degenen die een eervolle vermelding hadden gekregen.
Voor hen was het kiezen een heel moeilijke keuze, maar uiteindelijk kregen Marcella Campfens, Jefke Dijkstra, Moniek Hendriks en Eddy Tijink een eervolle vermelding. De winnaars van de Special Award 2015 ontvingen een geldbedrag in de vorm van een stipendium, bedoeld voor verdere ontwikkeling van hun kunstenaarschap.

Jong talentprijs
De jong talent prijs werd toebedeeld aan Hendrik Frankena, voor zijn schilderij dat getuigt van een eigenzinnige humor. Hendrik onthulde dat het schilderij ‘Bolke’ geïnspireerd is op een weggelopen poes.

De drie winnaars
En toen was het grote moment daar. De derde prijs was voor Joke van Rede Spies, met haar keramiek. Dit viel de jury vooral op vanwege de sprankelende en speelse humor.  De tweede prijs was voor Gijs Ambrosius, die op een plat vlak een complexe ruimte weet te scheppen, waar de beschouwer geen greep op krijgt. Op de vraag, waarom hij bijna geen kleur in zijn werk gebruikt, antwoordde hij: ‘Kleuren overvallen mij, daarom kies ik ervoor grijstonen als kleur te benaderen’.

Tot slot werd de winnaar van de eerste prijs, de Special Award, bekend gemaakt en die ging naar Derk Wessels uit Utrecht. De dwingende directheid en dramatiek in de tekeningen van Derk Wessels maakten veel indruk op de jury, evenals zijn sterke gevoel voor vorm en compositie. De figuren zijn met trefzekere lijnen neergezet en het contrast tussen de voorstelling en de tussenruimtes is zeer effectief gebruikt. Derk  nam zelf vlug de microfoon en zei: ‘Ik had niet verwacht, dat ik zou winnen, maar ik vind het écht leuk!’ Ook bedankte hij iedereen, de jury, maar ook de mensen die de speeches hielden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Schilderij van Lida Wiggers - Bloemenvrouw - gemengde techniek in verf en textiel 2014


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Schilderij van Elise Alberts - Het creatieve uilenbos- gemengde techniek 2015


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Schilderij van Hein Dingemans - Sifra Pua- gemengde techniek 2013


Natuurlijk werd er elke keer enthousiast geapplaudisseerd en mochten alle winnaars naar voren komen voor een groepsfoto en allen stonden met hun vermelding/prijs en natuurlijk hun prachtige boeket glunderend te kijken naar de vele fotografen.

Vervolgens mocht Derk Wessels samen met mevrouw Diana Monissen bestuursvoorzitter van Special Arts de tentoonstelling openen door het weghalen van de plastic bescherming waarmee de toegang tot de zaal was afgezet. Tot slot poseerde Derk nog bij zijn kunstwerken en hij stond daar als een beroemdheid, want er waren heel veel fotografen die hem graag op de gevoelige plaat wilden vastleggen. Het was een hele bijzondere middag, zo op een doordeweekse dag, in Museum Jan van der Togt en iedereen genoot nog lang na.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Derk Wessels stapt met Diana Monissen, bestuursvoorzitter van Special Arts als eerste de expositiezaal binnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Veel geselecteerde kunstenaars kwamen naar Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De award winnaars op een rij


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Moniek Gerrits kreeg eervolle vermelding, 1ste prijs winnaar Derk Wessels en Eddy Tijink met zijn eervolle vermelding


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

1ste prijs winnaar Derk Wessels voor zijn winnende tekening


Publieksprijs. Het woord is nu aan het publiek. Nog tot en met 20 november 2015 kan er via de website www.specialaward.nl  gestemd worden voor de publieksprijs. Op zondagmiddag 29 november 2015 wordt deze prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum Jan van der Togt uitgereikt. In de tentoonstellingsperiode zijn er speciale rondleidingen, workshops voor kinderen en masterclasses voor kunstenaars met een handicap. Daarnaast is in het museum een atelier ingericht waar regelmatig kunstenaars aan het werk zullen zijn. Kijk voor het actuele programma regelmatig op: www.jvdtogt.nl en www.specialaward.nl  Bij de tentoonstelling is een catalogus met het ingezonden werk van de genomineerde kunstenaars verschenen. Een groot deel van de geëxposeerde kunstwerken is te koop.
Adres:
Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen.
Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.