Bijgewerkt: 2 december 2022

Derde jazzseizoen bij Maal3

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Henk Brinkman
28-08-2011

Na de zomer te hebben genoten met alles erop en eraan is het weer tijd voor het beluisteren van de edele klanken der jazz. Aangezien u allen waarschijnlijk nog in de stemming bent van voorbije exotische ervaringen zullen wij het seizoen openen met een Latin jazz formatie als hieronder genoemd. Ik heet u van harte welkom in het nieuwe jazzseizoen en wens u, als organisator van Jazz Podium Amstelveen, vele goede dinsdagavondmomenten toe.

Dinsdag 6 september 2011 – DESCARGA AMSTERDAM – Pura Vida

Descarga betekent letterlijk ontlading, in dit geval een muzikale ontlading. Als grondlegger van de descarga wordt de Cubaanse bassist Israel Lopez 'Cachao' genoemd, maar het improviseren op een bekend thema heeft altijd wel bestaan in de Afro-Cubaanse muziek. Trompettist Loet van der Lee ontmoette Brian Lynch in 1999 in New York (USA), alwaar hij workshops volgde bij deze trompettist die faam verwierf in de orkesten van de jazzlegende Art Blakey en de salsaheld Eddie Palmieri.

Thuisgekomen organiseerde hij destijds een band met de beste Latin Muzikanten van Nederland welke de naam Descarga Amsterdam kreeg. Over de tijd ontbond de band zich, maar In 2010 besloot de initiatiefnemer om de band weer te groeperen voor enkele try-outs. Het lukte om een echte Latin Jazz All Star bezetting bij elkaar te krijgen en eind 2010 werd de cd ‘Pura Vida’ opgenomen. Geniet u van de première!

jazz Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Jazzy sax


Dinsdag 13 september 2011 – DIEDERIK RIJPSTRA KWARTET - Wampum

Nog maar net twee jaar afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam en vervolgens in New York studerend aan de New School for Jazz and Contemporary Music; hetgeen zijn talent aangeeft. Trompettist Diederik Rijpstra bevindt zich dus aan het debuut van zijn muzikale carrière, maar heeft al een bijzonder eigen geluid, in zowel zijn spel als in zijn composities, ontwikkeld hetgeen zijn jonge reputatie geen kwaad doet.

In tegendeel hij kan zeker een van de meest talentvolle trompettisten worden genoemd met een intrigerende doch ongedwongen stijl. Onder de naam WAMPUN, genoemd naar zijn laatste album, speelt hij met top muzikanten als Dimitar Bodurov, Clemens van der Feen en Joost Lijbaart en dat mag garant staan voor een succesvolle avond. Wampum is de naam voor parels uit oesters: eens een indiaans middel van betaling voordat Columbus verscheen en ook gebruikt als opsier voor juwelen. Toepasselijk dus als titel voor hun cd, dat zelf ook een juweeltje is.

Dinsdag 20 september 2011 – SEBASTIAAN VAN BAVEL TRIO -  Blind Date

In 2008 wonnen pianist Sebastiaan van Bavel en drummer Remi Troost het Prinses Christina Concours Jazz. Inmiddels maken deze jonge twintigers, samen met bassist Maciej Domaradzki hun belofte waar op de grote podia. Het trio laat een bijzondere combinatie horen van eigen werken en boeiende arrangementen van stukken uit het oude en nieuwe jazzrepertoire. Van de St. Louis Blues via de traditie van het Miles Davis Quintet uit de jaren zestig tot aan modernere stukken. Zoals al eens eerder beweerd, het zit de heren blijkbaar in het bloed en hun talent verloochend zich niet.

Dinsdag 27 september 2011 – PIETER VAN SANTEN KWARTET – Jazz and a bite of Satire

Pieter van Santen, evenals zijn broer Jacco werd geboren in een domineesgezin. Of daar ook de stichtelijke satire vandaan komt, blijft de vraag, maar naast het stichtelijke is er ook een woord van vermaning in zijn teksten, voor zover die tijdens zijn jazz aspiraties tot uitdrukking wenst te komen, want bij Pieter weet je het maar nooit. Kan dus ook zijn dat hij gewoon lekker jazz speelt, want tenslotte komen wij daarvoor allen tezamen in Maal3.

Van jongs af is Pieter al een tekstschrijver en componist op de piano. Zijn conservatorium opleiding genoot hij in Zwolle bij docent Henk Meutgeert en Rob van Kreeveld in Den Haag.

Geen onbekenden in de jazzscene van vandaag! Zijn stijl valt te omschrijven als Nederbop of Nederjazz met humor geïnspireerd door mensen als Ivo de Wijs, Drs. P en de Ramblers.

Begeleid door zijn vaste duo en broer wordt het een gedenkwaardige avond. Adres: Restaurant Maal 3 Noorddammerlaan 42-44 1187 AD AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.