Bijgewerkt: 2 december 2023

De voormalige KwikFit-garage aan de Amsterdamseweg is een monument

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
27-05-2019

Het College B en W van Amstelveen wil zoveel mogelijk voorkomen dat monumentale bouwwerken verloren gaan ten gunste van herontwikkeling en heeft dinsdag bepaald dat de voormalige KwikFit-garage aan de Amsterdamseweg 484-488 niet mag worden gesloopt. De ontwikkelaar heeft gevraagd om het gehele complex te mogen slopen en daarvoor in de plaats een appartementengebouw te realiseren, maar de gemeente houdt vast aan de beleidslijn dat herontwikkeling alleen kan in samenspel met en met respect voor het monument.

Foto Amstelveen
(Foto Particulier Collectie van Kleef - Amstelveenweb.com-2019)

De foto van het gebouw uit 1955. De naam staat op de gevel: Van Kleefs Autobedrijf en het woord Zenith staat er klein onder vanwege de geschiedenis


De oude garage uit 1924 heeft op 18 december 2018 een monumentale status gekregen vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en na verzoeken van Amstelveners en de Vereniging Historisch Amstelveen. De gemeente Amstelveen heeft de eigenaar van het pand laten weten niet in te stemmen met de sloop van het gemeentelijke monument ten gunste van nieuwbouwwoningen.

'Door gebouwen die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie aan te merken als gemeentelijk monument kunnen wij deze behouden en beschermen voor de toekomst. De voormalige KwikFit-garage is zo’n monument dat bescherming verdient. We zijn al lange tijd in gesprek met de ontwikkelaar en tot op heden is er nog geen bouwplan op tafel gekomen dat acceptabel is voor de gemeente. Beperkte herontwikkeling is mogelijk rondom het gebouw zolang de beeldbepalende positie van het monument wordt behouden ten opzichte van de nieuw te bouwen woningen' - zegt Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het pand ligt op de hoek van de Amsterdamseweg 488 en de Koen van Oosterwijklaan. Er was in de KwikFit garage van alles mogelijk voor het onderhoud van ieders auto. Van banden, accu's, onderhoudsbeurten, APK keuringen tot het verkrijgen van allerlei onderdelen voor de auto


Het pand aan de Amsterdamseweg 484-488 is een bekend en markant historisch pand met kenmerken van de Amsterdamse School. Het heeft een unieke en opvallende vormgeving met veel glas-in-loodramen. Het is in 1924 gebouwd als garage Zenith met bovenwoningen en is een ontwerp van de gebroeders Esther. Volgens de Vereniging Historisch Amstelveen is het uniek dat een garage uit deze periode nog zo gaaf is.

De garage is in de oorlogsjaren gevorderd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag, waardoor enkele personenauto’s, een autobus, een vrachtwagen en zeven motoren onklaar werden gemaakt. Lees meer over het verhaal van het Zenith Automobielbedrijf van Wim van KleefAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.