Bijgewerkt: 8 augustus 2022

De vaccinatiegraad griep stijgt in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid
04-10-2019

Voor het eerst in 10 jaar is er weer een stijging van het aantal mensen dat zich heeft laten vaccineren tegen de griep. In 2018 liet 51,3 procent van de mensen die wegens een grotere kwetsbaarheid voor de ziekte werden opgeroepen zich vaccineren. In 2017 lag dat percentage nog op 49,9. Dit is de eerste stijging sinds 2008.

'Dit is goed nieuws! Het is een kleine stap, maar wel een stap in de goede richting als je je bedenkt dat ruim 50.000 meer mensen de prik hebben opgehaald dan het jaar ervoor. Ik wil natuurlijk dat meer mensen zich laten vaccineren tegen de griep. De komende jaren moeten uitwijzen of de dalende trend echt is gekeerd. Daar zetten we met z’n allen vol op in. Deze cijfers zijn in ieder geval hoopgevend.' zegt staatssecretaris Blokhuis

Foto Amstelveen
(Foto Arenda Oomen/ VWS - 2018)

Paul Blokhuis (ChristenUnie) staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Haal de prik op. Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die ziek zijn en grote gezondheidsproblemen kunnen krijgen door de griep, en aan 60-plussers. 'Deze prik kan veel onnodig leed voorkomen. Ik ben blij dat meer mensen dat inzien en daar ook naar handelen' -aldus Blokhuis. De komende maanden kunnen zo’n 6 miljoen mensen weer gratis de griepprik ophalen bij hun huisarts. Ook veel werkgevers in de zorg bieden hun personeel de griepprik aan. 'Het wordt kouder en daarmee staat het griepseizoen weer voor de deur. Daarom wil ik iedereen die de mogelijkheid krijgt – mensen die door ziekte kwetsbaarder zijn, 60-plussers en zeker ook zorgmedewerkers – aansporen de gratis prik op te halen', zegt Blokhuis.

Vaccinatiealliantie. Vorige week werd bekend dat ook het aantal meisjes dat zich heeft laten inenten tegen HPV is gestegen. 65 procent van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft de eerste prik gehaald. Voor de meisjes geboren in 2004 lag dit op iets meer dan 48 procent voor beide vaccins. Om de totale vaccinatiegraad weer te laten stijgen is Blokhuis bezig met een breed pakket aan acties. Onderdeel daarvan is de Vaccinatiealliantie. Daarin komen onder andere jeugdartsen en - verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, apothekers, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers samen om kennis te delen en plannen te maken. In oktober zit Blokhuis weer met hen om tafel.

Influenza, algemeen bekend als de griep, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een griepvirus. De symptomen kunnen mild tot ernstig zijn. De meest voorkomende symptomen zijn: hoge koorts, loopneus, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn, hoofdpijn, hoesten en vermoeidheid. Deze symptomen beginnen meestal twee dagen na blootstelling aan het virus en duren meestal minder dan een week. De hoest kan echter meer dan twee weken aanhouden. Bij kinderen kan er diarree en braken zijn, maar dit komt niet vaak voor bij volwassenen. Drie van de vier soorten influenzavirussen treffen de mens: Type A, Type B, en Type C.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.