Bijgewerkt: 18 mei 2024

De toekomst van de veilige online identificatie

Nieuws -> Internet

Bron: ABC4Trust
28-01-2011

Europees Onderzoeksconsortium zet Pilootprojecten op i.v.m. Digitale Privacy aan Universiteit en Secundaire School

• Privacy waarborgen in een schoolgemeenschap portaalwebsite en privacy-beschermende elektronische cursusevaluatie aan universiteit

• Patras Universiteit in Griekenland en Norrtullskolan secundaire school in Söderhamn, Zweden, zijn geselecteerd als pilootsites.

• Consortium wordt gecoördineerd door Goethe Universiteit Frankfurt; brengt toonaangevende bedrijven, Europese universiteiten en andere partners tesamen om privacy- en identiteitsbeheertechnologie in de praktijk uit te bouwen

Frankfurt - Vandaag, op de Dag van de Privacy, werd een belangrijk onderzoeksinitiatief aangekondigd dat pilootprojecten opzet rond cryptografische technologieën om burgers in staat te stellen hun privacy en identiteit beter te beheren. Het project, ABC4Trust genaamd, gebruikt privacy-verbeterende technologie die zal gedemonstreerd worden in pilootprojekten aan een Griekse universiteit en een Zweedse secundaire school.

Volgens comSore spenderen Europese en Amerikaanse burgers maandelijks gemiddeld 25-321 uur op het Internet. Gedurende deze tijd bezoeken ze duizenden verschillende internetdiensten, zoals online bankieren, elektronisch winkelen, en sociale netwerken. Voor de meeste van deze diensten moeten gebruikers een persoonlijk gebruikersprofiel aanmaken en inloggen met een gebruikersnaam en paswoord of, voor sterkere beveiliging, via cryptografische certificaten.

Alhoewel zulke certificaten voldoende veiligheid verschaffen voor de meeste doeleinden, laten ze veel te wensen over qua privacy voor de gebruiker. Gebruikers onthullen daarom vaak hun identiteit en persoonlijke gegevens aan de service provider, ook al zijn die helemaal niet nodig om de service te kunnen gebruiken.

“Meer informatie onthullen dan nodig schendt niet enkel de privacy van gebruikers, maar verhoogt ook het risico op misbruik van informatie zoals identiteitsfraude wanneer die informat in de verkeerde handen valt. Het doel van ‘ABC4Trust’ is aan te tonen dat systemen met Attribuut-gebaseerde Certificaten zowel veilige authenticatie als privacy kunnen voorzien, bijvoorbeeld in mobiele gemeenschappen.

Video van het project op YouTube

Dit ondersteunt rechtstreeks de Digitale Agenda van de Europese Unie2.” zegt Prof. Dr. Kai Rannenberg van de T-Mobile leerstoel van Mobile Business & Multilateral Security aan de Goethe Universiteit Frankfurt die het nieuwe initiatief coördineert.

Het vierjarige project zal privacy-vriendelijke Attribuut-gebaseerde Certificaten (ABC) testen die de gebruiker toelaten enkel de benodigde informatie te onthullen, zonder de volledige identiteit prijs te geven. Bijvoorbeeld, in de plaats van de exacte geboortedatum of het volledige adres prijs te geven door middel van een kopie van een identiteitskaart, kunnen gebruikers enkel aantonen dat ze ouder dan 18 zijn, student aan een bepaalde universiteit zijn, of in een bepaalde gemeente of land wonen. Het ABC-systeem zal gebruik maken van IBM’s Identity Mixer en Microsoft’s U-Prove technologieën.

“Met technologieën zoals Identity Mixer voorzien we de technische capaciteiten om niet enkel sterke veiligheid aan internetdiensten aan te bieden, maar tegelijkertijd ook betere privacy”, zegt Dr. Jan Camenisch, wetenschapper in privacytechnologie aan IBM Research – Zurich. “Na meer dan tien jaar van onderzoek en ontwikkeling gaan we nu deze oplossingen uitrollen in de praktijk en hun bruikbaarheid en interoperabiliteit testen.”

“Minimale-onthulling technologieën, zoals U-Prove en Identity Mixer, voorzien belangrijke bouwblokken voor de realizatie van een duurzaam identiteitsmetasysteem.”, zegt Kim Cameron, Microsoft Chief Architect of Identity. “Het ABC4Trust project zal een fantastisch forum zijn voor verschillende belanghebbers om het privacyprobleem aan te pakken voor een veiliger en betrouwbaarder Internet.”

“Met onze identiteitsmanagement (IDM) oplossing bevinden communicatiediensten zich in een bevoorrechte positie om als identiteitsmakelaars op te treden voor hun klanten, waarbij ze langs de ene kant de persoonlijke gegevens van gebruikers beschermen en langs de andere kant relevantere, gepersonalizeerde diensten en een betere gebruikerservaring kunnen aanbieden” zegt Robert Seidl, verantwoordelijke voor IDM onderzoek bij Nokia Siemens Networks. “Met ABC4Trust zullen twee fantastische privacy-respecterende technologieën van IBM en Microsoft werkelijk kunnen samenwerken dankzij NSN’s IDM Solution die beide zal integreren.”

Pilootproject in Zweden en Griekenland

Het eerste pilootproject zal geïmplementeerd worden in Norrtullskolan, een secundaire school in Söderhamn, Zweden. Het project zal een ABC-systeem installeren dat leerlingen en ouders toelaat zich op een veilige manier the authenticeren bij online diensten die de school aanbiedt, zoals communiceren met de medische en sociale raadgevers van de school, of deelnemen in een sociaal netwerk dat beperkt is voor een specifieke groep leerlingen zonder hun privacy te schenden.

Het tweede pilootproject, doorgevoerd aan het Research Academic Computer Technology Institute in Patras, Griekenland, zal studenten in staat stellen de cursussen die ze gevolgd hebben en de docenten te evalueren. Alhoewel cursusevaluaties aan de meeste universiteiten standaardpraktijk zijn, worden ze meestal afgenomen zonder computers of met behulp van onafhankelijke derde partijen om de privacy van de studenten te beschermen.

Het ABC-systeem zal toelaten het waarderingssysteem te beperken tot studenten die de betreffende cursus effectief hebben gevolgd, zonder de exacte identiteit van de studenten te verraden. Bovendien demonstreert dit pilootproject ook een oplossing om nauwkeurigheid en geloofwaardigheid te waarborgen in computer-ondersteunde opiniepeilingen, bijvoorbeeld in marktonderzoeken, zonder daarbij de privacy te schenden.

In beide pilootproject zal ABC4Trust de onderwijsinstelling in staat stellen certificaten uit te reiken aan haar gebruikers, zoals leerlingen, ouders en studenten, zodat zij kunnen aantonen dat zee en bepaald vak gevolgd hebben, tot een bepaalde groep behoren zoals een sportteam, of een bepaald geslacht of leeftijd hebben.

Opgeslagen op een smartcard of mobiele telefoon kunnen gebruikers deze digitale certificaten gebruiken om zich bij diensten te authenticeren. In het Patras pilootproject zal de universiteit haar eigen geïnformatiseerd feedbacksysteem kunnen draaien, terwijl de studenten gerust kunnen zijn dat ABC4Trust hun identiteit beschermt.

De toekomst van identificatie

Doordat persoonlijke elektronische identiteitskaarten en rijbewijzen meer en meer gebruikt worden voor identificatie, authenticatie, en betalingen, zal het beschermen van de privacy van gebruikers bijkomende uitdagingen stellen. Privacytechnologieën zoals de pilootproject doorgevoerd in ABC4Trust zullen noodzakelijk zijn om duurzame privacy-oplossingen in deze systemen in te bouwen en om hun voordelen te realizeren in de informatiemaatschappij van morgen.

IBM Identity Mixer en Microsoft U-Prove

IBM Identity Mixer en Microsoft U-Prove gebruiken gesofistikeerde maar efficiënte cryptografische algoritmes om te verzekeren dat de echte identiteit van een gebruiker, inclusief persoonlijke attributen en gedragsprofielen, nooit vrijgegeven worden aan een dienstleveraar zonder de instemming van de gebruiker. Deze technologie is bruikbaar in talrijke toepassingen, o.a. verzekeringen, gezondheidszorg, online winkelen, of kredietkaarten. De technologieën en de uitvinders ervan werden eerder al bekroond met meerdere prijzen; in het bijzonder hebben ze tesamen de Best Innovation European Identity Award 2010 gewonnen.

ABC4Trust Consortium

ABC4Trust is een project van 13,5 miljoen Euro, met 8,85 miljoen Euro gefinancierd door het Seventh Framework Program (FP7) van de Europese Unie. Het internationale en multidisciplinaire ABC4Trust consortium wordt geleid door de Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main in Duitsland. ABC4Trust is gestart in November 2010 en loopt gedurende vier jaar. Voor meer informatie: ABC4Trust.eu

Data Privacy Dag?

Data Privacy Dag is een internationale feestdag die elke 28 januari plaatsvindt. Het doel van Data Privacy Dag is om het bewustzijn te verhogen en de privacy van gegevens in het onderwijs te bevorderen. Het is op dit moment gevierd in de Verenigde Staten, Canada en 27 Europese landen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.