Bijgewerkt: 22 september 2023

De studenten van Campus Uilenstede verdienen beter

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
01-03-2021

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving schrijft erover op zijn weblogBewoners van de studentencampus Uilenstede in Amstelveen zijn flink geschrokken na de brand die drie weken op 6 februari 2021 geleden woedde in een van de studentenflats. De Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) heeft mij laten weten dat er sindsdien een gevoel van onveiligheid is ontstaan. Daarom heb ik de eigenaar van de flatgebouwen, studentenhuisvester DUWO gevraagd om voor volgend schooljaar alle studentenwoningen te voorzien van een rookmelder.

Stapje verder. Een rookmelder is de basisnorm als het gaat om brandveiligheid wat mij betreft. Het verhuren aan bijzondere doelgroepen zoals studenten, brengt een extra maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Een verhuurder moet ervoor zorgen dat zijn woningen ‘kaal’ brandveilig opleveren, maar bij studentenhuisvesting moeten ze nog een stapje verder gaan. De duizenden studenten die hier wonen, moeten erop kunnen vertrouwen dat dit veilig is. Lees HIER het rapport van onze inspecteurs.Maximale zorgplicht. Uit mijn gesprek met de studenten begreep ik dat alleen rookmelders hangen waar dat wettelijk verplicht is. Dat vinden wij onvoldoende, zeker gezien de grootte van de complexen. De studenten verdienen beter. Het gaat niet om het wettelijk minimum, maar om de maximale zorgplicht. Na de brand heb ik een gesprek gehad met de vestigingsdirecteur Uilenstede van DUWO. Zij heeft mij laten weten bezig te zijn met de uitrol van rookmelders, vooruitlopend op de wettelijke verplichting per 1 juli 2022. Maar wij willen het op korte termijn geregeld zien.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Vlnr.: Cathelijne Immink voorzitter van de Vereniging Bewoners Uilenstede, Lisette Doornbos secretaris en Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving in Uilenstede Amstelveen


Amstelveners. Samen met de VBU willen we bereiken dat volgend schooljaar in iedere woning een rookmelder hangt. Uilenstede is ook Amstelveen. De studenten zijn Amstelveners, net als andere inwoners. Daar komen wij net zo hard voor op. De pandeigenaar is primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid, maar wij houden de vinger aan de pols. Lees ook het persbericht hier.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.