Bijgewerkt: 11 juni 2023

De 'politie zoekt' app voor smartphones is beschikbaar

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
16-11-2011

Vanaf vandaag, 16 november 2011, is de eerste Nederlandse opsporingsapplicatie gratis beschikbaar van smartphones. Kort na het vrijgeven van de applicatie werd de app al meer dan 4.500 keer gedownload.”Hoe meer mensen de zaken zien, hoe groter de kans op herkenning.”

De opsporingswebsite www.depolitiezoekt.nl  heeft vanaf vandaag haar eigen app. In korte tijd is de applicatie al duizenden keren gedownload. Binnen een paar minuten nadat beelden van een bedreiging van een supermarktcaissière werden geplaatst, bekeken 3.500 mensen online de foto’s.

 “Dat is enorm veel, en hoe meer mensen de zaken zien, hoe groter de kans op herkenning,” zegt de oprichter van de site Bart Driessen van het korps Amsterdam-Amstelland. “Mensen die personen herkennen wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.”

app Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Screenshot van de 'Politie zoekt' app op een Android smartphone op 16 november 2011


De applicatie is beschikbaar voor iPhones en smartphones die op het besturingssysteem Android werken, samen goed voor 80% van de smartphonemarkt. De app is gratis te installeren via de app-store van Apple en Android-market. Mensen die de app op hun telefoon hebben, krijgen een bericht, zodra er een nieuwe zaak is waarbij de politie de hulp van burgers inroept. Er worden foto’s of filmpjes getoond, waarop verdachten van bijvoorbeeld een overval, straatroof of mishandeling te zien zijn.

De app van depolitiezoekt.nl is de eerste opsporingsapplicatie in Nederland. In het buitenland kennen ze afgeleiden. De website van depolitiezoekt.nl is erg populair. “Op sommige dagen heeft de site meer dan 100.000 bezoekers,” aldus Driessen. Herkenningen zijn er wekelijks. De lijst van opgeloste zaken door de inzet van de depolitiezoekt.nl is lang.

De afgelopen maanden werden tientallen zaken opgelost, waaronder bijvoorbeeld de zaak van een zware mishandeling afgelopen Koninginnedag. Driessen: “Ook op Twitter groeit het aantal volgers van depolitiezoekt.nl. De teller staat nu op 6.800. Met de komst van deze app, is de verwachting dat meer mensen de politie zulllen gaan helpen bij de opsporing. De ogen van alle Nederlanders samen zien immers nóg meer.“Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.