Bijgewerkt: 26 november 2022

De ovondes aan de Keizer Karelweg zijn officieel geopend

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-09-2013

Na maanden van hard werken zijn afgelopen donderdag 19 september 2013 de gerenoveerde kruisingen Keizer Karelweg- Graaf Aelbrechtlaan en Keizer Karelweg- Mr. G. Groen van Prinstererlaan officieel in gebruik genomen.

In het bijzijn van direct omwonenden prees wethouder John Levie (BBA) de mensen die gedurende de zomervakantie de werken hebben verricht: “In een relatief korte periode moest dit werk geklaard zijn. De kruisingen behoorden tot de onveiligste van Amstelveen. Het voorrangsplein en de ovonde moeten bijdragen aan het verder vergroten van de verkeersveiligheid en doorstroming in Amstelveen. “

ovonde Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Ovonde in de kruising van de Keizer Karelweg / Meester G. Groen van Prinstererlaan


Ondanks de niet te vermijden overlast, zijn de reacties van omwonenden positief. De officiële ingebruikname van de verkeerspunten was ook bedoeld om omwonenden te bedanken voor hun coöperatieve instelling tijdens de werkzaamheden.

De werkzaamheden aan de kruisingen bij de Keizer Karelweg zijn onderdeel van een pakket aan verkeersmaatregelen van in totaal 10 miljoen euro. Het verbeteren van de verkeersveiligheid in Amstelveen maakt hier een belangrijk deel van uit.

ovonde Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Ovonde in de kruising van de Keizer Karelweg / Graaf Aelbrechtlaan


Aannemer KWS zorgde voor een extra feestelijk tintje door het laten rijden van een 110 jaar oude stoomwals. De antieke 13-tonner, bestuurd door wethouder John Levie, reed onder grote belangstelling over een gedeelte van de Keizer Karelweg.

ovonde Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Wethouder John Levie bestuurt de 110 jaar oude stoomwals


Ovonde?

Een ovonde is een ovale rotonde. Een rotonde is een bijzonder soort gelijkvloers knooppunt, dat zo ontworpen is, dat het aantal conflicterende bewegingen geminimaliseerd wordt. De ovonde wordt vaak toegepast op plaatsen, waar meestal meer dan vier aansluitende wegen samenkomen en waar het vanwege de inpasbaarheid niet mogelijk, of verkeersveilig is om twee rotondes, of andere kruispuntvormen vlak achter elkaar te leggen. Een nadeel van ovondes zijn de hoge ontwerpeisen vanwege de complexe boogstralen die hierbij optreden.

Rotondes zijn veiliger dan gewone kruispunten-met 40% minder auto botsingen, 80% minder letsels en 90% minder ernstig gewonden en doden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.