Bijgewerkt: 23 juli 2024

De oudste school van Amstelveen krijgt een nieuwe functie

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
15-01-2019

De gemeente onderzoekt of de oudste school van Amstelveen, gelegen naast de Dorpskerk in het Oude Dorp, een aanvullende functie kan krijgen. Gedacht wordt aan uitbreiding en professionalisering van de cultuureducatie voor bijvoorbeeld basisschoolleerlingen in samenwerking met Museum Jan van der Togt. Maar ook lezingen of workshops behoren tot de mogelijkheden. Momenteel voldoet het pand echter niet aan de eisen die staan voor een educatieve ruimte. Het museum huurt het pand van de gemeente.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Dorpsstraat 38 de voormalig Openbare Lagere School (1907) is een gemeentelijk monument


Geschiedenis. Het gebouw, dat dateert uit 1902, had vroeger de functie van Openbare Lagere School. Hierna vestigde de Amstelveense Muziekschool zich in het pand en tot op heden dienen de schoollokalen voornamelijk als atelier voor verschillende kunstenaars. Momenteel maken de bekende kunstenaars Jan Verschoor en Rob Brünnmayer gebruik van de locatie. Eén lokaal wordt al gebruikt voor verschillende activiteiten, maar de huidige staat van het gebouw beperkt het aantal en soort activiteiten.

Opknapbeurt. 'Het pand heeft voor de functie een flinke opknapbeurt nodig,' aldus Frank Berkhout (D66) wethouder Vastgoed en Cultuureducatie. 'Zoals het schilderwerk binnen, herstellen van het tegelwerk, vervangen van het sanitair en de verduurzaming van het gebouw. Dit kan door goede isolatie en isolatieglas. Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur is blij met het initiatief. 'Door het toegankelijk maken van dit gebouw kunnen nog meer Amstelveners kennismaken met cultuur. Wat mij betreft zowel jong als oud.' Een voorstel wordt op een later moment voorgelegd aan de gemeenteraad.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2019)

Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur , Marieke Uildriks directeur van het Museum Jan van der Togt en Frank Berkhout (D66) wethouder Vastgoed en Cultuureducatie voor het gebouw aan de Dorpsstraat 38 van de voormalig Openbare Lagere School uit 1907


De oudste school van Amstelveen naast de Dorpskerk was de Piet Hein school. Later gebruikte de Amstelveense Muziekschool het gebouw, toen de Piet Hein school verhuisde naar de Wibautlaan 46, haaks op de Dr. de Visserlaan. Zie Piet Hein School O.B.S. Piet Hein is  niet alleen verreweg de oudste school van Amstelveen, maar ook één van de oudste scholen van Nederland. Het vermoeden bestaat dat de school al bestond voordat de latere naamgever Piet Hein in 1578 geboren werd.

Over die allereerste jaren is weinig bekend, maar dat de voorloper van de huidige school zo’n driehonderd jaar naast de kerk in het Oude Dorp van Amstelveen gevestigd was is een feit. De laatste versie van dat 'schoolhuis' dat tussen 1907 en 1949 in gebruik was, is nog steeds te herkennen aan het opschrift O(penbare) L(agere) school. In het gebouw waren lange tijd diverse kunstenaars gehuisvest, die daar atelier hielden. Zie Atelierroute 2005.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.