Bijgewerkt: 28 september 2022

De natuurwaarde moet verbeterd worden na uitbaggeren van de Poel

Nieuws -> Politiek

Bron: Lijst Höcker
01-09-2021

De Poel wordt uitgebaggerd, daar heeft de gemeenteraad van Amstelveen al over besloten en de voorbereiding is begonnen. En wat gaat er daarna gebeuren? Door jarenlang achterstallig onderhoud aan oevers, flora en fauna en oeverranden maar ook de enkele steigers moet volgens raadslid Höcker (Lijst Höcker)worden gedacht aan de periode na het baggeren. Zelfs na het baggeren moet de balans bewaakt worden van de waterkwaliteit, want wanneer er teveel waterplanten komen geeft het ook problemen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Jacqueline Höcker


Tijdens een tocht over de Grote Poel en de Kleine Poel kun je zien dat er onderhoud moet worden gepleegd. 'Het is een prachtig natuurgebied met kleine en middelgrote waterverbindingen, bomen rondom, vogels, eilandjes, begroeiingen en besnoeiingen. De natuur hier heeft alle aandacht en onderhoud nodig. Juist nu in deze tijd, waarin zoveel aandacht naar klimaat en milieu moet gaan, is het belangrijk om na het uitbaggeren van de Poel te kijken naar de toekomstige ontwikkelingen van de Poel en het gebied er omheen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Het haventje met de zeilboten van de Water Sportvereniging Amstelveen in mei 2008 op de Poel


Raadslid Höcker is samen met, zoals oud-burgemeester Jan van Zanen hem noemde, de (nu gepensioneerde) 'opperboswachter' Joop Breedveldt de Poel op gegaan. Zoals Joop zegt: 'Ik stel mij graag beschikbaar om mensen de schoonheid van de Poel en het Amsterdamse Bos te laten zien.' Joop heeft decennialang ervaring en de deskundigheid om mensen meer te betrekken bij de Poel en het Amsterdamse Bos.

Höcker vult aan: 'Ieder zou een blik vanaf het water moeten hebben om te zien hoeveel natuurschoon er is en te ontdekken hoe we ook na het baggeren meer onderhoud moeten plegen. Dan mogen we in geen geval weer 10 jaar wachten voor er iets gebeurt. Wat je hier ziet is dat er nog historie is zoals het oude gebouwtje van de zeilvereniging en het terrein van Van Diemen, wat opnieuw ontwikkeld gaat worden. Het lijkt wel of een bepaald deel van de geschiedenis van de Poel afgesloten is maar er te weinig energie gestoken is om die geschiedenis te koesteren. Dat moet veranderen.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.