Bijgewerkt: 21 juni 2024

De magische wereld van Hans Kanters in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
09-10-2020

Van 30 oktober 2020 t/m 21 maart 2021 is in Museum JAN de tentoonstelling 'Het surrealistisch theater – De magische wereld van Hans Kanters' te zien. De surrealistische kunstenaar Kanters verwondert het publiek met zijn droomlandschappen vol fantastische wezens, die met grote precisie en vakmanschap geschilderd zijn. De tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van het unieke oeuvre van Hans Kanters

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Kunstschilder Hans Kanters (1947) bedankt iedereen op 29 november 2012 voor de succesvolle samenwerking om van de tentoonstelling in Museum Jan van der Togt een succes te maken. De meeste schilderijen op de tentoonstelling waren afkomstig van privécollecties. Van 28 november 2012 tot en met 13 januari 2013 was in het museum de expositie van een van Nederlands bekendste surrealisten. De tentoonstelling bood een overzicht van de schilderijen die hij in de afgelopen 15 jaar tot stand bracht


Een ei dat zijn tong uitsteekt. Droomlandschappen. Visioenen. Zinsbegoochelingen. Stuk voor stuk onwaarschijnlijke taferelen, die je toch gelooft. Omdat je ze ziet, met eigen ogen. Een tafel die door de ruimte vliegt, een ei dat zijn tong uitsteekt, een rups met vrouwenbillen. Het is met recht een magische wereld die de schilder Hans Kanters (1947) zijn publiek voorhoudt. Verontrustend, mysterieus, humoristisch en erotisch. Niets is wat het lijkt in de kunst van Kanters. De metamorfose is eindeloos. Mensen worden dieren, dieren worden dingen, dingen worden weer mensen. Alles kan en alles mag. “De kunstenaar viert de vrijheid”, aldus de lijfspreuk van de schilder.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hans Kanters: 'De Inspirator' - olieverf op paneel 44 x 38 cm. Privécollectie


Een autodidact schilder. Al 50 jaar geeft Hans Kanters acte de présence met zijn surrealistisch theater. Lange tijd woonde en werkte hij op Ibiza, maar tegenwoordig is Nederland opnieuw zijn thuisbasis. Als autodidact brak de geboren Amsterdammer begin jaren zeventig door met zijn geschilderde fantasieën. Niet gehinderd door modes, tradities of dogma’s ging hij meteen zijn eigen weg. Dat hij een eenling is in de Nederlandse kunstgeschiedenis is daarmee overigens niet gezegd. Zelf voelt hij zich schatplichtig aan de schilders Melle en Carel Willink. Internationaal is er verwantschap met kunstenaars als Salvador Dalí en Max Ernst.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hans Kanters: 'La Béte' ('Het Beest') - olieverf op paneel 88 x 108 cm. Privécollectie


Werk uit privécollecties. De tentoonstelling in Museum JAN in Amstelveen is het eerste grote retrospectief dat aan het oeuvre van Hans Kanters wordt gewijd. Zich bewegend buiten de gebaande paden werd hij tot dusver vooral opgemerkt door privéverzamelaars. Museumoprichter Jan van der Togt was een fervent verzamelaar van het werk van Kanters en gaf hem begin jaren 1990 tevens werk in opdracht. Met meer dan 50 schilderijen, alsook een selectie tekeningen en sculpturen, van de jaren 1970 tot vandaag, biedt Het surrealistisch theater – De magische wereld van Hans Kanters een uitgebreid overzicht van een even boeiend als raadselachtig kunstenaarschap. Kanters laat zijn fantasie de vrije loop, maar zet ook ons, de kijkers, aan tot ongebreideld fantaseren.

Over Museum JAN. Museum JAN is een museum in Amstelveen voor beeldende kunst en blinkt uit in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde internationale topkunst en zocht naar wat hem esthetisch boeide. Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma. Adres: Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 -17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.