Bijgewerkt: 22 juli 2024

De hoogste resolutie foto van de Zon gemaakt tot nu toe

Nieuws -> Technologie

Bron: National Science Foundation
01-02-2020

De Daniel K. Inouye-zonnetelescoop heeft het hoogste resolutiebeeld geproduceerd van het zonoppervlak ooit gemaakt. Op deze foto, genomen op 789 nanometer (nm), kunnen we voor het eerst details tot 30 km breedte zien. - meldde de National Science Foundation op 29 januari 2020. De National Science Foundation (NSF) is een overheidsinstantie in de Verenigde Staten die fundamenteel onderzoek en onderwijs ondersteunt op alle niet-medische gebieden van wetenschap en techniek.

Foto Amstelveen
(Bron NSO / AURA / NSF - 2020)

De Daniel K. Inouye-zonnetelescoop heeft het hoogste resolutiebeeld geproduceerd van het zonoppervlak ooit gemaakt. Op deze foto, genomen op 789 nanometer (nm), kunnen we voor het eerst details tot 30 km breedte zien


De afbeelding toont een patroon van turbulent, 'kokend' gas dat de hele zon bedekt. De celachtige structuren - elk ongeveer de grootte van Texas (695.662 km²) - zijn het kenmerk van gewelddadige bewegingen die warmte van de binnenkant van de zon naar het oppervlak transporteren. Heet zonnemateriaal (plasma) stijgt op in de heldere centra van 'cellen', koelt af en zinkt vervolgens in donkere banen onder het oppervlak in een proces dat bekend staat als convectie. In deze donkere rijstroken zien we ook de kleine, heldere markeringen van magnetische velden. Nooit eerder gezien voor deze duidelijkheid, wordt van deze heldere vlekken gedacht dat ze energie naar de buitenste lagen van de zonne-atmosfeer geleiden die de corona wordt genoemd. Deze heldere plekken kunnen de kern zijn van de reden waarom de zonnecorona meer dan een miljoen graden is.

De eerste gepubliceerde beelden van Daniel K. Inouye Solar Telescope van de National Science Foundation onthullen ongekende details van het oppervlak van de zon en bekijk de producten van wereldklasse die afkomstig zijn van deze uitstekende 4-meter zonnetelescoop. De Inouye-zonnetelescoop van NSF, op de top van Haleakala, Maui, in Hawaï, zal een nieuw tijdperk van zonnewetenschap mogelijk maken en een sprong vooruit maken in het begrijpen van de zon en de impact ervan op onze planeet. Activiteit op de zon, bekend als ruimteweer, kan systemen op aarde beïnvloeden. Magnetische uitbarstingen op de zon kunnen invloed hebben op vliegreizen, satellietcommunicatie verstoren en stroomnetten uitschakelen, langdurige black-outs veroorzaken en technologieën zoals GPS uitschakelen.

Foto Amstelveen
(Bron NSO / AURA / NSF - 2020)

Het gebouw van de Daniel K. Inouye Solar Telescope van Science Foundation staat 3055 meter hoog op Haleakalā in Hawaii


'Sinds NSF met deze grondtelescoop begon te werken, hebben we de eerste beelden met spanning afgewacht', aldus France Córdova, NSF-directeur. 'We kunnen nu deze afbeeldingen en video's delen, die tot op heden het meest gedetailleerd zijn van onze zon. De Inouye-zonnetelescoop van NSF kan de magnetische velden in de corona van de zon in kaart brengen, waar zich uitbarstingen van de zon voordoen die het leven op aarde kunnen beïnvloeden. Deze telescoop zal ons inzicht verbeteren in wat ruimteweer aandrijft en uiteindelijk voorspellers helpen om zonnestormen beter te voorspellen.

Kennis uitbreiden. De zon is onze dichtstbijzijnde ster - een gigantische kernreactor die elke seconde ongeveer 5 miljoen ton waterstofbrandstof verbrandt. Het doet dit al ongeveer 5 miljard jaar en zal het nog 4,5 miljard jaar van zijn levensduur voortzetten. Al die energie straalt in elke richting de ruimte in, en de kleine fractie die de aarde raakt, maakt leven mogelijk. In de jaren 1950 kwamen wetenschappers erachter dat een zonnewind vanuit de zon naar de randen van het zonnestelsel waait. Ze concludeerden ook voor het eerst dat we in de atmosfeer van deze ster leven. Maar veel van de meest vitale processen van de zon blijven wetenschappers in verwarring brengen.

'Op aarde kunnen we voorspellen of het vrijwel overal ter wereld zeer nauwkeurig gaat regenen, en het ruimteweer is er gewoon nog niet,' - zei Matt Mountain, voorzitter van de Association of Universities for Research in Astronomy, die de Inouye Solar Telescope. 'Onze voorspellingen blijven 50 jaar achter bij het aardse weer, zo niet meer. Wat we nodig hebben, is de onderliggende fysica achter ruimteweer te begrijpen, en dit begint bij de zon, dat is wat de Inouye Solar Telescope de komende decennia zal bestuderen. '



De bewegingen van het plasma van de zon verdraaien en verwarren constant de magnetische zonnevelden. Gedraaide magnetische velden kunnen leiden tot zonnestormen die onze technologieafhankelijke moderne levensstijl negatief kunnen beïnvloeden. Tijdens orkaan Irma 2017 meldde de National Oceanic and Atmospheric Administration dat een gelijktijdig ruimteweergebeurtenis radiocommunicatie die werd gebruikt door first responders, luchtvaart en maritieme kanalen gedurende acht uur op de dag waarop de orkaan landde, naar beneden bracht. Uiteindelijk is het oplossen van deze kleine magnetische kenmerken centraal in wat de Inouye Solar Telescope uniek maakt. Het kan het magnetische veld van de zon gedetailleerder meten en karakteriseren dan ooit tevoren en de oorzaken van mogelijk schadelijke zonneactiviteit bepalen.

'Het draait allemaal om het magnetische veld. Om de grootste mysteries van de zon te ontrafelen, moeten we deze kleine structuren niet alleen op 93 miljoen mijl afstand duidelijk kunnen zien, maar ook heel nauwkeurig hun magnetische veldsterkte en richting nabij het oppervlak meten en het veld traceren terwijl het zich uitstrekt tot in de miljoen - corona, de buitenatmosfeer van de zon.' zegt Thomas Rimmele, directeur van de Inouye Solar Telescope.

Een beter begrip van de oorsprong van potentiële rampen zal overheden en nutsbedrijven in staat stellen zich beter voor te bereiden op onvermijdelijke toekomstige ruimteweer veranderingen. Verwacht wordt dat melding van mogelijke effecten eerder zou kunnen plaatsvinden - tot 48 uur van tevoren in plaats van de huidige standaard, die ongeveer 48 minuten is. Dit zou meer tijd geven om stroomnetten en kritieke infrastructuur te beveiligen en satellieten in veilige modus te brengen.

Daniel Ken Inouye (1924 - 2012) diende als een Amerikaanse senator van Hawaii van 1963 tot zijn dood in 2012. Een lid van de Democratische Partij, hij was president pro tempore van de Senaat van de Verenigde Staten (derde in de presidentiële opvolgingslijn) van 2010 tot zijn dood, waardoor hij de hoogst scorende Aziatisch-Amerikaanse politicus in de Amerikaanse geschiedenis was. Inouye was ook voorzitter van verschillende senaatscommissies, waaronder die voor inlichtingen, handel en kredieten. Inouye was een postume ontvanger van de Presidential Medal of Freedom. Onder andere openbare structuren, is Honolulu International Airport sindsdien hernoemd tot Daniel K. Inouye International Airport ter ere van hem. In december 2013 werd de Advanced Technology Solar Telescope op het Haleakalā Observatorium op Maui omgedoopt tot de Daniel K. Inouye Solar Telescope.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.