Bijgewerkt: 21 september 2023

De heer Rudolf Jansen kreeg een Koninklijke onderscheiding

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-04-2017

Op zondag 2 april 2017 heeft Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur de locoburgemeester, de versierselen die horen bij een Koninklijke Onderscheiding (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw) uitgereikt aan de inwoner van Amstelveen, de heer Rudolf Jansen (1940). De hoge onderscheiding werd uitgereikt voorafgaand aan een muzikaal eerbetoon in het Koninklijk Concertgebouw vanwege de gezichtsbepalende rol van de heer Jansen in de wereld van de klassieke muziek.

Foto Amstelveen
(Foto Adriaan de Wit - 2017)

De heer Rudolf Jansen is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is een pianist en organist. Hij studeerde piano en orgel aan het Amsterdams Conservatorium bij Nelly Wagenaar en bij zijn vader Simon C. Jansen


De heer Jansen was jarenlang betrokken bij een veelheid aan activiteiten - programmatisch, organiserend en adviserend - bij de in brede kring gewaardeerde Kleine Zaal-concerten. Zowel nationaal als internationaal staat hij bekend als een zeer inspirerende persoonlijkheid, waar een carrière vol muzikale initiatieven, projecten, uitdagingen en successen aan ten grondslag liggen.

Zijn ontelbare concertreizen strekten zich niet alleen uit over onze landsgrenzen. Met dezelfde toewijding gaf hij concerten in alle uithoeken van ons eigen land. Dit zowel als solist als met vocale partners. Overal waar hij optrad wist hij met virtuositeit en expressiviteit de piano te bespelen en daarmee het publiek in vervoering te brengen.

Ook als muziekdocent heeft de heer Jansen veel betekend. Hij heeft vele generaties musici opgeleid en begeleid. Wereldwijd gaf hij aan gerenommeerde universiteiten en conservatoria talrijke masterclasses over liedbegeleiding. Ook nam hij deel aan vakjury’s en commissies en besturen en was hij in die rol betrokken audities, tentamens en examens.

Eerder werd de heer Jansen tweemaal de Prix d’Excellence - voor piano én orgel - toegekend. Bovendien vielen hem de Toonkunst Jubileumprijs en de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw ten deel. Ook werden enkele plaat- en CD-opnamen met liederen en kamermuziek onderscheiden met een Edison.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.