Bijgewerkt: 6 juni 2023

De grens opzoeken met je scooter

Nieuws -> Politie

Bron: Amstelveenweb/Gem. Amstelveen /
Politie Amsterdam-Amstelland

15-04-2009

Op dinsdagmiddag 14 april 2009 startte in Amstelveen de campagne “Zoek de grens op”. Deze campagne is gericht op scooter rijdende jongeren. Burgemeester Jan van Zanen verrichtte samen met wethouder Dolf Veenboer om 15 uur de aftrap van de campagne op het parkeerterrein aan de Sportlaan tegenover de Acacialaan.

Scooter Amstelveen
(Combat - 2009)

Een van de vier posters van Marketingbureau Combat: Voer je scooter op


Voor een vrachtwagen met een kraan stonden op het parkeerterrein drie samengeperste scooters, welke de politie eerder in de tijd al in beslag had genomen en vernietigd. Een regelmatig voorkomende situatie is, dat jongeren vaak roekeloos op hun scooter tussen de auto’s rijden en daardoor overlast veroorzaken. Het is daarom dat de gemeente Amstelveen besloot om in samenwerking met de Politie Amsterdam-Amstelland, campagne te voeren tegen de overlast.

Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het parkeerterrein, waar de scooters worden gecontroleerd staat al klaar voor de politieactie


Omdat de meeste scooters door scholieren worden bereden en de scholen tot 15 uur les geven, was het voor de aanwezige groep motoragenten niet zo moeilijk om scooterrijdende jongeren van de straat te plukken en te begeleiden naar de parkeerplaats. Na de rijbewijscontrole, moest de scooter op de rollenbank, om de maximale snelheid te controleren.

Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De eerste scooterbezitter op de parkeerplaats wordt gecontroleerd


Tijdens de rollenbank controle werd een opgevoerde scooter gevonden, die 70 km/uur kon rijden. Dit, terwijl de toegestane maximumsnelheid, afhankelijk van de weg, 45 km per uur is. Een scooter kan in beslag genomen worden door de politie, als het voertuig meer dan 20 km/uur sneller kan rijden, dan de snelheid die in het kentekenbewijs staat vermeld

Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Tijdens de controle op de rollenbank, wordt het vermogen van de scooter gemetenScooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie -2009)

Burgemeester Jan van Zanen en Dolf Veenboer worden geïnformeerd, hoe de meting wordt verricht


Maar het is natuurlijk ook een duidelijk gegeven, dat als een scooterrijder een aanrijding krijgt, of valt, de gevolgen vaak heel ernstig zijn. Deze groep verkeersdeelnemers zijn vele malen kwetsbaarder, dan bijvoorbeeld de fietsrijders, vooral als ze geen helm dragen, of de helm niet vastmaken.

Burgemeester Jan van Zanen kwam voor de samengeperste blokjes scooters staan en zei het volgende:

Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Tussendoor worden steeds meer scooters naar de parkeerplaats gedirigeerd door motoragenten


Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Nieuwe scooterrijders arriveren voor controle


“Hier wordt het startschot gelost van de verkeerscampagne “Zoek de grens op”. Dit doet de gemeente niet alleen, maar met de politie en het Openbaar Ministerie. Wij besteden aandacht aan het thema: zoek de grens op, als het gaat om brommerrijders. Met het rijden met een brommer is niets mis. Gelukkig gebruiken veel jongeren in Amstelveen, die brommer rijden deze veilig en is er niets aan de hand.

Maar als je kijkt naar het aantal ongevallen, als je kijkt naar de verkeersveiligheid, maar vooral als je kijkt naar de overlast die de andere Amstelveners hebben van de herrie, van de stank, van het verkeersgedrag, dan moeten wij echt tegen jongeren zeggen: zoek je grens op, ken je grens!

Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Burgemeester Jan van Zanen tijdens zijn speech


Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Wethouder Veenboer en burgemeester Jan van Zanen krijgen instructies, hoe je een scooterblok moet laten vallen


En als je je grens niet kent, dan eindigt je kostbare bezit, waarvoor je misschien heel lang hebt gewerkt of voor ervoor hebt gespaard, waar je hardstikke trots op bent, dan eindigt de brommer als een samengeperst scooterblok. Samen met de politie en het OM zijn extra scootercontroles aangekondigd, maar ook een campagne samen met het onderwijs met allerlei materialen. Iedereen, die zijn scooter rijbewijs gaat ophalen op het raadhuis, krijgt een pakketje met daarin voorlichtingsmateriaal, wat je mag, wat je allemaal niet mag en wat er gebeurt, als je je niet aan de regels houdt. Zoek je grens op, maar je moet ook je grenzen kennen!!”

Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De actie van de burgervader is succesvol, het scooterblok staat veilig op de grond


Met deze woorden sloot de burgemeester zijn korte toespraak af en liep met wethouder Dolf Veenboer naar de vrachtwagen, waar vandaan met het behulp van een kraan een samengeperst scooterblok werd opgetild en hij liet het naast de andere drie blokken vallen. Het visuele effect was groot tussen de aanwezige jongeren, die allemaal met hun scooters op de parkeerplaats stonden voor controle. Want als je bedenkt, dat een beetje scooter 1000 euro kost en dan zo eindigt, als je je niet aan de regels houdt, is dit niet echt leuk om te zien.

Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Nog een interview aan tv-zender SBS6 en de actiedag nadert zijn einde


De gemeente heeft in samenwerking met het jongeren-marketingbureau Combat een campagne over dit onderwerp ontwikkeld. De campagne omvat posters, advertenties en educatie op scholen. Daarnaast is een belangrijk onderdeel de website: www.zoekdegrensop.nl , waar jongeren alle regels en boetes kunnen vinden over scooter rijden. Politie, automobilisten en voetgangers in Nederland, maar ook over de hele wereld hebben te maken met een steeds vaker voorkomende bedreiging op straat - een invasie van scooters met krachtige motoren, vaak bereden door jongeren met weinig kennis van de verkeersregels.

Scooter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een samengeperste scooter met de kentekenplaat: DNP 785


Centraal in de campagne staat een repressieve maatregel tegen de veroorzakers van overlast: de vernietiging van de scooter. Maar aan de andere kant probeert de politie en het OM het gedrag van de jongeren te beïnvloeden en dat te veranderen in positieve zin. Of de campagne succes zal opleveren? In ieder geval moeten wij in Amstelveen,- burgers zonder scooter, brommer- of snorfiets- dit nog afwachten.


Echter, aangezien de kans bestaat, dat een jongere zijn dure lievelingsvoertuig kan kwijtraken door de verkeersregels niet te volgen, of door asociaal gedrag op de weg, raakt de eventuele drastische maatregel hopelijk een gevoelig snaar. Dan beseffen onze gemotoriseerde stadsgenoten, dat de situatie nu echt serieus is geworden.


Update:

Resultaten bromfietscontrole

Bij de start van de campagne “Zoek de grens op” op dinsdagmiddag 14 april 2009, aan de Sportlaan in Amstelveen, zijn 110 bromfietsen gecontroleerd en daarbij bleek onder andere, dat:

-           19 bromfietsen te snel te waren,

-           1 onverzekerd was,

-           1 geen helm op had,

-           1 een gladde band had,

-           1 slechte remmen had,

-           1 een afgedekte kentekenplaat had,

-           1 zonder bromfietscertificaat/rijbewijs reed

Een bromfietser ging ervandoor, maar werd door een politiemotorrijder achterhaald. Bij de actieplaats probeerde hij de controle te saboteren door de koelvloeistofslang los te trekken. Voor die milieuvervuiling ontving direct een bekeuring van 300,- euro.

Daarna was de ellende voor hem nog niet afgelopen. Zijn bromfiets bleek 91 km/u te kunnen rijden. Omdat het de derde keer was, dat hij door de politie werd betrapt, kon hij zijn tweewieler inleveren.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.