Bijgewerkt: 29 maart 2024

De gevel van het raadhuis van Amstelveen wordt bedekt met bamboe

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
08-09-2022

Het raadhuis van Amstelveen heeft van binnen al een volledige renovatie ondergaan en nu wordt ook de buitenkant aangepakt.

De houten planken op de gevel worden vervangen door 2.500 m² bamboe. Tevens wordt de gevel beter geïsoleerd en wordt er opnieuw geschilderd. De werkzaamheden duren tot het einde van 2023.

Bamboes zijn een diverse groep van altijdgroene overblijvende bloeiende planten die deel uitmaken van de onderfamilie Bambusoideae van de grassenfamilie Poaceae. Reuzenbamboes zijn de grootste leden van de grassenfamilie. De oorsprong van het woord "bamboe" is onzeker, maar het komt waarschijnlijk uit de Nederlandse of Portugese taal, die het oorspronkelijk leende uit het Maleis of Kannada.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De grijze afgedekte gevel van het raadhuis Amstelveen op 7 september 2022

Tot de bamboes behoren enkele van de snelst groeiende planten ter wereld, als gevolg van een uniek, van wortelstokken afhankelijk systeem. Bepaalde bamboesoorten kunnen 91 centimeter groeien binnen een periode van 24 uur, aan een snelheid van bijna 40 millimeter per uur (gelijk aan 1 mm elke 90 seconden). Deze snelle groei en tolerantie voor marginale gronden, maken van bamboe een goede kandidaat voor bebossing, koolstofvastlegging en het tegengaan van de klimaatverandering.

Bamboe is veelzijdig en heeft een opmerkelijke economische en culturele betekenis in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Oost-Azië, wordt gebruikt als bouwmateriaal, als voedselbron en als grondstof, en wordt vaak afgebeeld in de kunst, zoals in bamboeschilderijen en bamboebewerking. Bamboe is, net als hout, een natuurlijk composietmateriaal met een hoge sterkte-gewichtsverhouding dat nuttig is voor constructies. De sterkte-gewichtsverhouding van bamboe is vergelijkbaar met die van hout, en de sterkte is over het algemeen vergelijkbaar met die van een sterk naaldhout of hardhout.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.