Bijgewerkt: 29 maart 2024

De gemeenteraad van Amstelveen is gestart met jaarthema Participatie

Nieuws -> Politiek

Bron: Jacqueline Höcker/Gemeente Amstelveen
29-01-2023

Op 18 november 2020 heeft de gemeenteraad van Amstelveen unaniem een motie aangenomen om aan de slag te gaan met de Sustainable Development Goals (SDG's= Duurzame Ontwikkelingsdoelen). De raad heeft een SDG-werkgroep gevormd en een aantal keer over de doelen gesproken, maar het bleek een uitdaging om de 17 abstracte duurzaamheidsdoelen te vertalen naar de lokale praktijk van de raad en de gemeente Amstelveen.

Hierbij kon de raad wel wat hulp gebruiken en daarom heeft de gemeente deelgenomen aan het SDG Traineeship. Het doel van het SDG traineeship is om zowel de toekomstige SDG professional als een werkgever handelingsperspectief te geven om actief in te zetten op het brede terrein van duurzaamheid.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jacqueline Höcker fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen en voorzitter werkgroep SDG

In 2021 vier cursisten zijn aan de slag gegaan om als onafhankelijke partij met een frisse blik naar de invulling van de motie te kijken. We hebben met raadsleden en burgerleden uit de fracties gesproken over de SDG's en diverse ambtenaren en bestuurders geïnterviewd. In deze gesprekken zijn verschillende onderwerpen besproken, zoals de thema's waaraan men de grootste prioriteit wil geven binnen het kader van de SDG's, welke specifieke doelen hen het meeste aan het hart gaan en hoe betrokkenen de invulling van deze doelen het liefst voor zich zien.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Camiel Spruit, Ize Stupers, Veere Lendering en Tessa Kooi de vier SDG cursisten hebben 17 duurzaamheidsdoelen teruggebracht tot 3 haalbare jaarthema's: Participatie, Leefbaarheid en Inclusiviteit

De kernwaarden en subthema's die uit deze inventarisatie naar voren kwamen hebben we gecategoriseerd in drie jaarthema's: participatie, leefbaarheid en inclusiviteit. In dit SDG-raadsprogramma zullen deze jaarthema's nader worden toegelicht, evenals de mogelijke invulling en eventuele projecten die hieraan gekoppeld kunnen worden. Het is aan de nieuwe raad om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Camiel Spruit, Ize Stupers, Veere Lendering en Tessa Kooi de vier SDG cursisten hebben 17 duurzaamheidsdoelen teruggebracht tot 3 haalbare jaarthema's. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om de uitwerking met ambassadeurs verder vorm te geven.

2023 Participatie. Dit thema sluit voornamelijk aan op de verbinding, waarbij partnerschappen centraal staan. De kernwaarden die de raad aan dit thema kan koppelen zijn internationaal, samenwerking, ondernemers en bewustwording en mobilisatie van inwoners.

2024 Leefbaarheid. Het thema leefbaarheid kan worden ingedeeld bij het ecologische domein. Kernwaarden die hierbij passen zijn groen Amstelveen, biodiversiteit, water en veiligheid.

2025 Inclusiviteit. Tot slot sluit het thema inclusiviteit aan op het sociale domein. Kernwaarden die hierbij passen zijn diversiteit, gelijkheid en internationaal.

Afgelopen woensdag 25 januari 2023 hebben 27 raadsleden en burgerleden van de gemeenteraad van Amstelveen de aftrap gedaan van het jaarthema Participatie. De avond stond in het teken van de mogelijkheden om inwoners, ondernemers, instellingen en organisaties te bereiken en daarmee veel doelgroepen te bereiken om mee te denken en informatie te geven over diverse beleidsterreinen.

'Participatie is gestoeld op het opbouwen en onderhouden van relaties en vertrouwen te (her)winnen van inwoners en organisaties in de overheid. Het is zo enorm belangrijk dat mensen het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt en dat ook de gemeenteraad kan leren van ervaringen en observaties van inwoners en instellingen.'

Door een unaniem aangenomen motie over de Sustainable Development Goals op 18-11-2020 (Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties) was er nu de aftrap van het jaarthema Participatie. In 2024 is het jaarthema Leefbaarheid en in 2025 is het thema Inclusiviteit aan de beurt. De gemeenteraad heeft nu dus een eigen raadsprogramma en natuurlijk lopen alle andere beleidsterreinen gewoon door.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Op woensdagavond 25 januari 2023 hebben 27 raadsleden en burgerleden van de gemeenteraad van Amstelveen de aftrap gedaan van het jaarthema Participatie in het raadhuis. De leden van de werkgroep SDG en de ambassadeurs hoopten op een grote opkomst zodat ze gezamenlijk mooie activiteiten voor de gemeenteraad konden vormgeven, maar de opkomst met 30 mensen kunnen wij moeilijk groot noemen in een stad met 93.000 inwoners

Er werden gedurende de aftrap vele suggesties gegeven en er werd stevig met elkaar gesproken, overigens met hele goede suggesties wat de gemeenteraad zelf kan doen om meer mensen te betrekken bij de politiek en de afstand tussen inwoner en politiek kleiner te maken. Ambassadeurs van het jaarthema zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de suggesties. De werkgroep van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen gaat kijken welke suggesties en ideeën uitgevoerd kunnen worden met betrekking tot het budget wat aan de gemeenteraad beschikbaar is gesteld.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.