Bijgewerkt: 26 september 2021

De gemeente Amstelveen stelt betalingslimieten in

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-01-2015

De gemeente Amstelveen stelt een betalingslimiet in van 1 miljoen euro bij de betaling van de maandelijkse bijstandsuitkeringen. Hiermee wil de gemeente problemen, zoals in Amsterdam voorkomen. Dit blijkt uit een brief van VVD-wethouder Herbert Raat van Financiën die vandaag aan de gemeenteraad is verstuurd.

Amstelveen stelt op jaarbasis ongeveer 140 miljoen euro betaalbaar en verwerkt zo’n 23 duizend facturen. Het is hierbij cruciaal, dat de juiste betaling aan de juiste persoon, of bedrijf wordt gedaan. Om dat te bereiken, kent de gemeente al langere tijd een aantal waarborgen, zoals functiescheiding en het gericht toekennen van tekenbevoegdheid. Het betaalproces is zo ingericht, dat één medewerker nooit zelfstandig een betaling kan verrichten. Daarboven controleren onafhankelijke medewerkers die niet bij het betaalproces zijn betrokken en de accountant het betaalproces.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Herbert Raat, (VVD) wethouder Financiën


’Ondanks vorenstaande maatregelen ben ik van mening, dat je kritisch moet blijven kijken naar betalingsprocessen om incidenten, zoals onlangs bij onze buurgemeente te voorkomen. Het gaat natuurlijk allemaal om belastinggeld en daar wil je net zo mee omgaan als je eigen centen. Vandaar, dat we bij de betaling van uitkeringen een betalingslimiet van € 1.000.000 euro instellen. Ook maximeren we het bedrag, dat aan een individuele begunstigde kan worden betaald. Voor betalingen boven een half miljoen euro zal altijd een directielid mee gaan tekenen. Desondanks als er kwade opzet in het spel is (fraude), kunnen zelfs deze beheermaatregelen tekort schieten’, aldus de wethouder. 

De gemeente Amstelveen heeft ook kritisch gekeken naar de termijn van betalingen. MKB Nederland en Ondernemersvereniging Amstelveen dringen er ook op aan, dat bedrijven, zeker in tijden van economische tegenwind, tijdig hun facturen door lokale overheden betaald krijgen. Medio 2011 bedroeg de gemiddelde Amstelveense betalingstermijn 36 dagen. Door gerichte maatregelen is dit in 2014 teruggebracht naar gemiddeld 21 dagen in 2014. Het percentage facturen, dat binnen 30 dagen wordt betaald, bedraagt 87 procent. Gestreefd wordt naar 90 procent.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.