Bijgewerkt: 7 oktober 2022

De gemeente Amstelveen schakelt ook de Citrix-server uit

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-01-2020

De gemeente Amstelveen heeft haar Citrix-server afgelopen nacht 17 januari 2020 uitgeschakeld. Citrix-software wordt gebruikt door de medewerkers om op afstand in te loggen op het bedrijfssysteem. Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid adviseerde gisteren om dergelijke servers uit te zetten. De gemeente Amstelveen heeft het advies opgevolgd en deze servers uit voorzorg uitgeschakeld.

Meerdere gemeenten hebben inmiddels hetzelfde besluit genomen. Wereldwijd zijn afgelopen week diverse partijen met vergelijkbare servers aangevallen en een aantal zijn daadwerkelijk gehackt. Inwoners en ondernemers ondervinden geen last. De website is bereikbaar en ook alle telefonie werkt gewoon net zoals alle interne netwerkverkeer op de werkplekken in het raadhuis.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het raadhuis van de gemeente Amstelveen


Er heerst momenteel onduidelijkheid over de effectiviteit van de eerder door Citrix geadviseerde mitigerende maatregelen. Dit geldt voor alle versies van Citrix ADC en Citrix Gateway servers. Citrix bevestigt sinds vandaag op zijn website dat deze maatregelen in ieder geval niet werken bij versie 12.1 in builds voor 51.16/51.19 en 50.31. Het NCSC heeft eerder gewaarschuwd voor een ernstige kwetsbaarheid in Citrix ADC en Citrix Gateway servers, voorheen bekend als Citrix Netscaler. Citrix adviseert op zijn website mitigerende (om de activiteiten van de hackers voorkomen) maatregelen voor deze kwetsbaarheid.

Citrix Systems, Inc. is een Amerikaans multinationaal softwarebedrijf dat server-, applicatie- en desktopvirtualisatie, netwerken, software as a service (SaaS) en cloud computing-technologieën biedt. Citrix-oplossingen zijn naar verluidt in gebruik door meer dan 400.000 klanten wereldwijd, waaronder 99% van de Fortune 100 en 98% van de Fortune 500.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.