Bijgewerkt: 29 maart 2024

De gemeente Amstelveen helpt 67 gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-02-2021

Het College B en W van Amstelveen publiceerde deze brief op 5 februari 2021 ter attentie van de leden van de gemeenteraad:

'Geachte raad,

Op 2 februari 2021 hebben wij een verwerkersovereenkomst getekend die het mogelijk maakt om, binnen de regels van de privacywetgeving, de gegevens van de ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire te ontvangen. Hiermee kunnen wij de 67 gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire benaderen en hulp aanbieden daar waar noodzakelijk, wenselijk en mogelijk. 

Steunpunt kinderopvangtoeslagaffaire. Op 24 november 2020 hebben wij besloten een steunpunt kinderopvangtoeslagenaffaire op te richten. Door het oprichten van een steunpunt met daarin een multidisciplinair team zijn wij in staat de mogelijke problemen die zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen direct en integraal op te pakken.



In onze collegebrief van 24 november 2020 hebben wij aangegeven dat wij, gezien de privacywetgeving niet de gegevens van de gedupeerde van de Belastingdienst mochten ontvangen. Daarom zijn we een campagne gestart om inwoners te attenderen op ons steunpunt.

Afgelopen maanden is er in samenwerking met de VNG gewerkt aan een zorgvuldige gegevensuitwisseling tussen Belastingdienst/Toeslagen en gemeenten. Dit heeft geresulteerd in een machtiging van de Belastingdienst/Toeslagen aan gemeenten. De machtiging stelt ons in staat om gedupeerde ouders in beeld te krijgen en hen hulp aan te bieden. 

Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen heeft aangegeven hen daar financieel voor te compenseren. Het is momenteel nog onduidelijk of de extra kosten die worden gemaakt voor bijvoorbeeld inzet van schuldhulpverlening, jeugdzorg of minimaregelingen volledig worden vergoed door het Rijk. De komende periode gaan wij de gedupeerden benaderen. Eind kwartaal 2 informeren wij u over de resultaten. 

Hoogachtend, burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen, Tjapko Poppens de burgemeester, Bert Winthorst de secretaris'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.