Bijgewerkt: 29 maart 2024

De fietsverlichting moet weer aan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-12-2015

Het wordt steeds vroeger donker en dus moet de fietsverlichting weer aan. Daarom organiseren de Gemeente Amstelveen, Stadsregio Amsterdam, Politie Amsterdam-Amstelland en de Fietsersbond de campagne 'Ik val op'. Dat is hard nodig, want er vallen nog steeds relatief veel slachtoffers onder fietsers die in het donker op pad zijn. Vooral jongeren lopen risico bij een ongeval betrokken te raken.

Omdat ze gemiddeld twee keer zoveel fietsen als de gemiddelde Nederlander, zijn jongere fietsers van 12 tot 15 jaar vaker betrokken bij een ongeval. Deze jongeren hebben minder risicobesef en ruim de helft heeft geen werkende verlichting, of doet deze niet aan. Voor automobilisten zijn ze daarom moeilijk te onderscheiden, zeker bij regenachtig weer. Een aanrijding is dan zo gebeurd, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek is gebleken, dat de kans op een ongeval fors kleiner is, als de verlichting in orde is.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2015)

De flyer van de campagne: 'Ik val op!'


Als aftrap van de campagne ‘Ik val op!’ heeft Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer samen met enkele medewerkers van de gemeente Amstelveen gratis fietslampjes uitgedeeld aan jongeren die zonder licht fietsten. De wethouder: “Als je zelf fietst, besef je vaak niet, hoe gevaarlijk het is zonder licht te fietsen. Maar je bent echt slecht te zien, zeker als het ook nog eens regent. Terwijl je tegenwoordig al voor weinig geld heel goede fietslampjes kunt kopen.”

In deze donkere maanden besteedt de politie extra aandacht aan de verlichting van (brom)fietsen. Bij gebrekkige verlichting zal de politie meteen bekeuren. Een boete kan worden gegeven voor rijden zonder voor- en/of achterlicht en voor rijden zonder reflectie op de achterkant van de fiets, de trappers of de wielen. Heeft het fietslicht een afwijkende kleur, knippert het of draagt de fietser het op een verkeerde plek? Dan komt de fietser eraf met een waarschuwing, maar de politie kan ook besluiten hier een boete voor te geven. De politie houdt zowel rijdende als staande controles.

Wat zijn de regels voor (losse) lampjes?
• Bevestig lampjes aan de fiets. Zorg, dat de lampjes goed naar voor en achter schijnen.
• Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam. Dus niet op hoofd, armen of benen.
• Ze mogen bevestigd worden aan kleding of tas.
• Ze moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor, of overheen hangen.
• Wit, of geel licht voor, rood licht achter.
• De lampjes mogen niet knipperen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.