Bijgewerkt: 18 juni 2024

De expositie van kunstschilderes Han Mes in Amstelveen is geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb/Museum Jan van der Togt
21-10-2016

Op donderdagavond 20 oktober 2016 opende Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van het Museum Jan van der Togt, onder grote belangstelling de tentoonstelling van kunstschilder mevrouw Han Mes (30 november 1936). Tien jaar geleden verhuisde Han Mes van Amsterdam naar Bergen (NH). Daar heeft zij een prachtig atelier, waarin zij dagelijks werkt. De omgeving – duinen, strand en zee – bieden Mes ervaringen die het licht en de ruimte in haar schilderijen doen veranderen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van het Museum Jan van der Togt verwelkomt Han Mes en haar familie en natuurlijk alle aanwezigen


Haar onderwerpen zijn landschappen, portretten en eigen verhalen die ze vertelt op het linnen. Ook het wereldgebeuren zet Mes om in beelden, zoals zij ze ziet en ervaart. Naarmate Mes’ leeftijd vordert, wordt de verinnerlijking steeds intenser.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Kunstschilder Han Mes en haar familie volgen de welkomsttoespraak van de directeur vanaf de eerste rij


Na het openingswoord werd een deel van een video getoond over de kunstenares. In de video toont Mes de Amsterdamse Jordaan, waar zij vroeger woonde en vertelt zelf over haar werk en leven toentertijd. Na een minuut of tien werd de video gestopt en meldde Heleen van Ketwich Verschuur, dat deze in een andere ruimte geheel was te bekijken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mevrouw Iara Brusse opent de tentoonstelling na haar toespraak


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Mes en haar kleindochter genieten van de af en toe humoristische toespraak


Vervolgens kreeg mevrouw Iara Brusse van de Stichting Vertellen het woord. Zij gaf in haar toespraak een samenvatting over het werk van Han Mes en hoe zij de werken beleefde. Na deze mooie en lovende speech, waardoor de aanwezigen misschien toch de schilderijen weer anders gaan bekijken, verklaarde mevrouw Brusse de tentoonstelling voor geopend. Han Mes was ontroerd door alle aandacht en bedankte iedereen die haar lief is. Na ontvangst van een prachtig boeket kon iedereen de tentoonstelling bekijken onder het genot van een hapje en drankje.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Mes tijdens haar emotionele toespraak


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Museumdirecteur Heleen van Ketwich Verschuur volgt tussen de familieleden de toespraak van de kunstenaar


Over de kunstenares

Han Mes, studeerde aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (1952 tot 1956) in Amsterdam. Na het afronden van haar opleiding vertrok ze naar Parijs, waar ze door veelvuldig museumbezoek een voorliefde kreeg voor middeleeuwse kunst. Geïnspireerd door deze middeleeuwse symboliek creëerde Han Mes haar eigen beeldtaal. Zij is een schilder die graag met olieverf werkt. Zo is Mes in staat haar werk van lagen verf te voorzien om zo te komen tot een bepaalde textuur. Ze schildert graag schaduwpartijen en grote kleurvlakken. De voornaamste inspiratiebron is de mens, het leven, dit boeit haar mateloos. Elk schilderij vertelt een verhaal, en samen vertellen ze haar levensverhaal. Ze kreeg van de Franse staat een werkbeurs en daardoor kon ze een aantal jaren in Parijs wonen en werken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Mes: 'Maanlicht' - 2010 olieverf op canvas


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Mes: 'Zee duinen' - 2011 olieverf op canvas


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Mes: 'Parijs 13 november' - 2015 olieverf op canvasVan 19 oktober tot en met 27 november 2016 toont Museum Jan van der Togt schilderijen van Han Mes ter ere van haar komende 80e verjaardag. De tentoonstelling is een hommage aan haar werk. Het museum Jan van der Togt bestaat sinds 25 jaar en de directie is zeer vereerd met de feestelijke combinatie, dat Han Mes in dit museum haar 80ste verjaardag zal vieren in november 2016.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 8,00. Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.