Bijgewerkt: 19 mei 2024

De eerste schaakweek van Amstelveen in het najaar van 2015

Nieuws -> Sport

Bron: Robert Ris
08-08-2015

Van zondag 27 september t/m zondag 4 oktober 2015 zal er voor het eerst in Amstelveen een schaakweek wordt georganiseerd. Na zeven eerdere succesvolle edities van de denksportmanifestatie BRAINWAVE, ontstond bij internationaal schaakmeester en Amstelvener Robert Ris het idee om het schaken verder te promoten binnen de grenzen van onze gemeente.

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP in P60

Zo zal er dit jaar voor het eerst een Nederlands Kampioenschap Rapid schaken worden gehouden op zondag 4 oktober 2015, waarbij de beste acht heren en de beste acht vrouwen van Nederland het tegen elkaar zullen opnemen. Diverse topgrootmeesters bij de heren en het volledige Nederlandse dames-Olympiadeteam zijn die dag van de partij.

In P60 heeft de organisatie een prachtige locatie gevonden in het Stadshart wat de uitstraling van een toptoernooi bevordert. De wedstrijden zijn vrij toegankelijk voor het publiek en zullen op grote schermen voor de toeschouwers te volgen zijn. In een aparte analyseruimte zullen de partijen gedurende de gehele dag door een ervaren schaker van commentaar worden voorzien. Maar in deze schaakweek draait het niet alleen om topschaken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond, dat het beoefenen van schaken voor iedereen van positieve invloed kan zijn: de jeugd wordt scherp, de ouderen blijven scherp!

Foto Amstelveen
(Bron Rob Ris - 2015)

Johan Wakkie met Hans Böhm en Erik Scherder op de flyer van het Amstelveense schaakmanifestatie


Vanuit deze gedachte organiseert het Amstelveens Sportbedrijf op donderdagavond 1 oktober lezingen met als thema: Beweeg je brein fit! Het is de seizoensopening van de BesturenAcademie en de aanloop naar het NK Rapidschaak op 4 oktober met een Lezing van Erik Scherder, Johan Wakkie en Hans Böhm in P60.

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrij Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn boek "Laat je hersens niet zitten" beschrijft hij de beloning die je krijgt als je beweegt, maar ook de nadelige gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je ervoor blijft weglopen. In deze lezing vertelt Erik Scherder op zijn kenmerkende enthousiaste manier nog veel meer interessante weetjes over de relatie tussen bewegen en het brein.

Johan Wakkie is geïnspireerd Erik Scherder, die hij voor het eerst in februari 2014 hoorde spreken. Erik Scherder stelt, dat de hersenen bij de jeugd het beste ontwikkelen door vooral aandacht te geven aan vier items; bewegen, gezond eten, muziek en denksport. Wakkie wil met zijn maatschappelijke project ‘Plan 4’ deze aspecten zo veel mogelijk verbinden. Hij zet zich er voor in dat in Nederland alle jongeren, maar, ter voorkoming van dementie, ook alle ouderen de genoemde items krijgen aangeboden. Wakkie is daarvoor al op verschillende terreinen actief.

Internationaal Meester Hans Böhm spreekt over de functie van de schaaksport voor de jeugd. Kinderen moeten zowel fysiek als geestelijk geprikkeld worden om zich goed te ontwikkelen. Door te schaken leren kinderen spelenderwijs veel competenties, waar ze hun hele leven wat aan hebben: concentratie, vooruitdenken, logica, time-management, om er maar een paar te noemen. Ook de samenwerking met de computer is een belangrijk onderdeel, niet alleen als adviseur, de schaak-community is worldwide zeer toegankelijk en de meeste toernooien worden live uitgezonden en interactief becommentarieert. In de schaaksport vallen veel drempels weg: arm/rijk, klein/groot, jong/oud, blind/doof/rolstoel, culturele achtergrond, dat speelt allemaal geen rol tijdens de partij. Er wordt in meer dan 180 landen geschaakt. In Nederland doen jaarlijks 10.000 kinderen mee aan schoolschaken. De kosten van deze lezing zijn 10 euro per persoon. Tickets kunt u binnenkort kopen via het ticketsysteem van P60.

In samenwerking met Sportbedrijf Amstelveen zullen er in de schaakweek allerlei activiteiten worden georganiseerd om het schaken in een brede laag van de samenleving te promoten

DENKSPORTMANIFESTATIE BRAINWAVE8 in KEIZER KAREL COLLEGE

Op zondag 27 september oktober 2015 wordt voor de 8de keer tijdens de denksportmanifestatie Brainwave in Amstelveen rapid schaaktoernooien gehouden. Vanaf 11.00 zullen de klokken worden aangezet in het Keizer Karel College (Elegast 5). Er worden 7 ronden volgens het Zwitsers systeem gespeeld van 20 minuten per persoon per partij. Dit houdt in, dat spelers met evenveel matchpunten elke ronde tegen elkaar spelen. Tussen de 3e en 4e ronde is een lunchpauze van 30 minuten opgenomen.

Ook dit jaar zal er weer in twee groepen worden gespeeld. De A-groep is bestemd voor spelers met een rating boven de 1700.Dit betekent dat in deze groep de betere clubspelers en zeker ook topspelers (meesters en grootmeesters) van de partij zullen zijn. De B-groep is bestemd voor spelers met een rating van maximaal 1800.Dit houdt in dat in deze groep gewone clubspelers maar ook niet club-gebonden liefhebbers kunnen meedoen. Indien uw rating tussen de 1700 en 1800 ligt horen we graag in welke groep U mee wilt spelen. Het inschrijfgeld voor beide groepen bedraagt € 5,- (IM/GM gratis).

Nieuw ten opzichte van eerdere edities is, dat zowel hoogst eindigende Nederlandse speler als speelster zich kwalificeren voor het gesloten NK Rapid, dat een week later op zondag 4 oktober gehouden wordt in P60.  De spelers wordt vriendelijk verzocht uiterlijk 10.45u aanwezig te zijn. Prijsuitreiking volgt direct na de laatste ronde rond 17.15 uur . In beide groepen zijn aantrekkelijke geldprijzen te verdienen.SCHAAKACTIVITEITEN VOOR DE JEUGD

Schaakvereniging Zukertort Amstelveen organiseert die dag ook een Grand Prix toernooi voor de jeugd. Iedereen die geboren is na 1 januari van het jaar 2000 kan aan dit toernooi deelnemen. Deelnemers worden op speelsterkte ingedeeld in 8-kampen. Je speelt dus 7 partijen. Bedenktijd is 15 minuten p.p.p.p. Aanmelden: Alleen vooraf per e-mail: marcel.laarhoven@caiway.nl Opgelet: dit jaar géén aanmelding aan de zaal

Bij aanmelding doorgeven: Voor- en Achternaam, geboortedatum, Club (indien van toepassing) en rating, of indicatie van speelsterkte. De schaaktoernooien zijn onderdeel van een grotere denksportmanifestatie. Er worden die zondag in ieder geval ook wedstrijden in de Japanse denksport Go gespeeld en gedurende de gehele dag zijn er wedstrijden in Rubik’s Cube. (kubus draaien!). Er is een goede kantine aanwezig, waar koffie, thee, broodjes, snacks, frisdranken en alcoholische consumpties verkrijgbaar zijn.

BASISSCHOLENTOERNOOI OP WOENSDAG 30 SEPTEMBER in GO-centrum

Op woensdagmiddag 30 september 2015 vindt het grote basisscholierentoernooi plaats. De organisatie hiervan is in handen van de Amstelveense schaakvereniging s.v. Zukertort Amstelveen. AANMELDEN via email: hadebo@xs4all.nl meld hierbij: je naam (J/M), naam school , groep en leeftijd………info bij Harold de Boer mobiel 06-53163152 ook voor aanmelding. Na de zomervakantie zal via de lokale basisscholen en via onze website www.nkrapid.nl bekend gemaakt worden hoe je je kunt aanmelden. Plaats van handeling: European Go and Cultural Centre, Schokland14, Amstelveen.

CLINIC in de BIBLIOTHEEK in het STADSHART

Ook zal op donderdagmiddag 1 oktober 2015 van 16.00-17.30 voor een aantal basisscholieren in de bibliotheek op het Stadshart een schaakclinic worden gegeven ,die waarschijnlijk afgesloten wordt met een simultaan voor alle deelnemers. Nadere mededelingen hierover volgen op de website www.nkrapid.nl

SCHAAKLESSEN OP BASISSCHOLEN

Tot slot biedt de Amstelveense schaakleraar Henk van de Berg schaaklessen aan op de Amstelveense basisscholen. Samen met zijn collega's maakte Henk al eerder in Amsterdam op vele basisscholen leerlingen enthousiast voor het schaken. In het tweede deel van de maand augustus worden de scholen met dit aanbod benaderd. Het is de bedoeling de schaaklessen in de naschoolse opvang, of tijdens schooltijd te geven aan leerlingen die hiervoor belangstelling hebben. In het op onze website opgenomen ‘’Schoolschaakplan Amsterdam en Amstelveen’’ kunt U hierover al veel informatie aantreffen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Robert Ris tijdens het schaaksimultaan in 2011 in het Keizer Karel College georganiseerde schaakwedstrijd Brainwave


SCHAKEN in WIJKCENTRA voor OUDEREN

Uiteraard mogen de wijkcentra in ons programma niet ontbreken en vandaar, dat wij u graag willen uitnodigen om in een gezellige, sociaal ontspannen sfeer een potje te komen schaken op een van de doordeweekse dagen. Moet ik al kunnen schaken? NEE! Het is natuurlijk wel leuk als U de regels al kent, maar zo niet is dat geen enkel probleem. Op elke locatie zal er in elk geval een lid van de schaakvereniging aanwezig zijn om U de regels verder te leren.

Wat gaan we doen? Bij aanvang zal er kort iets worden verteld over de opzet van de schaakweek en welke activiteiten er plaatsvinden. Daarna bent U vrij om te doen wat U wilt. U kunt er voor kiezen om een lange partij te spelen (met, of zonder klok) maar verschillende korte partijen zijn ook mogelijk. Als U liever uitleg krijgt is dat ook mogelijk, een ervaren schaker zal aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden. Bij 10, of meer aanmeldingen kan er ook een simultaan georganiseerd worden.

Verder nog iets wat ik moet weten? Kom gezellig langs en neem uw buurman, of buurvrouw mee, nodig een oude schoolvriend uit, of een andere kennis die zin heeft om zijn hersenen te laten kraken. Voor schaakborden,–stukken en -klokken zal worden gezorgd dus alles zal klaar staan wanneer U binnen komt. Graag van te voren wel aanmelden (zie hieronder).

Overzicht schaken in wijkcentra van Amstelveen:

Maandag 28 september 10.00-12.00: Wijkcentrum Alleman Adres: Den Bloeyenden Wijngaerdt 1
1183 JM Amstelveen

Maandag 28 september 13.30-15.30: De Bolder Adres: Groenhof 140, 1186 EX

Dinsdag 29 september 13.30-15.30: ‘t Open Hof Adres:  Burg. Haspelslaan 129, 1181 NC

Donderdag 1 oktober 13.30-15.30: De Meent Adres: Orion 3, 1188 AM

Vrijdag 2 oktober 10.00-12.00: Westend Adres: Westwijkplein 3, 1187 LS

Vrijdag 2 oktober 14.00-16.00  MOC gebouw Lindenlaan 75,

AANMELDEN: Graag bij Robert Ris via info@nkrapid.nl o.v.v. uw naam + het wijkcentrum waar u wilt meespelen. Telefonisch vanaf 1 september te bereiken op 06-41153594.

SIMULTAAN in GEMEENTEHUIS

Op donderdagmiddag 1 oktober 2015 geeft Internationaal Meester Robert Ris  het gemeentehuis van Amstelveen een simultaan voor alle belangstellende medewerkers. Aanvang 14.00 uur.

DEMONSTRATIE RAPIDSCHAKEN BIJ VENSTRA in STADSHART

Op zaterdag 3 oktober 2015 zal de Amstelveense schaakvereniging KLM/Pegasus op het grote schaakbord bij de boekhandel Venstra in het Stadshart van onze gemeente ter voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen Rapidschaak, die een dag later in P60 worden gespeeld een demonstratie Rapidschaken houden, waarbij een spreekstalmeester  een toelichting zal geven op de partijen.

Op de site www.nkrapid.nl staat een overzicht van alle activiteiten en zullen er regelmatig updates over deze schaakweek worden geplaatst. Of U nu nou een huis-tuin en keukenschaker bent of een gerenommeerde topspeler, in deze schaakweek vinden er activiteiten voor iedereen plaats. Daarom hoopt de organisatie U ergens bij een, of meerdere van deze evenementen als schaker, of toeschouwer te mogen verwelkomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.