Bijgewerkt: 4 maart 2024

De eerste resultaten van de Fiets Telweek 2015 zijn bekend

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amstelveen
09-11-2015

De fietsdata van de 55.000 deelnemers aan de Fiets Telweek 2015, het grootste fietsonderzoek ooit in Nederland, zijn geanalyseerd. Begin 2016 komen de fietsdata beschikbaar via www.fietstelweek.nl. De eerste resultaten laten zien: na Amsterdam was Amstelveen in de regio Amsterdam goed voor het meest aantal kilometers. Amstelveners fietsten gemiddeld 4,3 kilometer per rit en hun gemiddelde snelheid komt overeen met die van alle fietsers in de provincie Noord-Holland.In Noord-Holland deed 1 op de 352 inwoners mee met de Fiets Telweek. Gemiddeld komen zij 0,39 verkeerslichten tegen per kilometer. Amsterdam kende van de grote steden het grootste aantal deelnemers: 3740 inwoners deden mee. Gemiddeld werd per rit een afstand van 3,5 kilometer afgelegd. Maar liefst 10% van alle gemeten fietsritten startte in Amsterdam. Wel werd langzamer gefietst dan in andere grote steden; gemiddeld 14,9 kilometer per uur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer


Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer: “Goed, dat dit onderzoek gehouden is. Dat geeft ons de informatie om samen met de Stadsregio Amsterdam te bekijken, waar verbeteringen kunnen worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld bij oversteekplaatsen, waar fietsers lang voor rood licht moeten wachten.”

De Fiets Telweek vond dit jaar plaats van 14 tot en met 20 september. Ruim 50.000 personen installeerden de speciale applicatie App de Fiets! De Fiets Telweek is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking van diverse partijen. Dit zijn de provincies Groningen, Stadsregio Groningen Assen, provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Maastricht Bereikbaar, Stadsregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarnaast werken ook de Fietsersbond, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Bredase Hogeschool voor Verkeer (NHTV) mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om het fietsklimaat in Nederland te verbeteren. De intentie is om de Fiets Telweek jaarlijks te herhalen.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.