Bijgewerkt: 8 augustus 2022

De drug 4-Fluoramfetamine wordt vanaf april 2017 verboden

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid
07-12-2016

De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) wordt verboden. De drug die in de vorm van een pil, capsule of poeder te verkrijgen is, kan leiden tot ernstige hoofdpijnen en schade aan de hart- en bloedvaten. Gebruik leidt in sommige gevallen zelfs tot een hersenbloeding. Dat schrijven staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ard van der Steur (VenJ) vandaag aan de Tweede Kamer. Het verbod zal op 1 april 2017 van kracht zijn.

Met het verbod nemen de bewindspersonen het advies van de Coördinatiecommissie Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) over om 4-FA op Lijst I (harddrugs) van de Opiumwet te plaatsen. Daarmee wordt de productie, handel en verkoop van dit middel verboden. De commissie constateert, dat het gebruik van de drug vooral in het uitgaansleven aan populariteit wint en makkelijk te verkrijgen is. “Een zorgelijk signaal”, aldus staatssecretaris Van Rijn. “Ik maak me grote zorgen over het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen die vaak uitgaan. Een ‘pilletje’ nemen op een festival, of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe”.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Bal-en-stok model van de 4-fluoramfetamine molecule, een stimulerend en entactogene drug


4-fluoramfetamine, 4-FA of 4-FMP is een amfetamine met een werking die vergelijkbaar is met MDMA en amfetamine. De stof heeft zowel stimulerende als entactogene eigenschappen. Recreatief gebruik van de stof is de laatste jaren (sinds het verbod op 4-MMC) sterk toegenomen. De nationale drug monitor 2015 van het Trimbos-instituut meldt, dat 5 tot 10 procent van "party gangers" ervaring heeft met het gebruik van 4-fluoramfetamine en de drug lijkt hiermee vaste voet aan wal te hebben gekregen in de Nederlandse drugscène. Recent wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid van de stof ontbreekt. Het betreft dan ook een zogenaamde research chemical, of NPS (nieuwe psychoactieve stof). Wel zijn er ernstige bijwerkingen bekend, zoals hartproblemen en hersenbloedingen. De termen empathogeen en entactogen worden gebruikt om een klasse van psychoactieve drugs aan te wijzen. De term empathogeen betekent 'het genereren van een staat van empathie', werd bedacht in 1983-1984 zelfstandig door Ralph Metzner en David E. Nichols als een term om een therapeutische klasse van geneesmiddelen die MDMA en fenethylamine familieleden aanduiden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.