Bijgewerkt: 2 juli 2022

De coronabooster-herhaalprik voor 60-plussers is zeer effectief

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
10-06-2022

In de periode 1 februari tot en met 31 mei 2022 was de vaccineffectiviteit van de basisserie tegen ziekenhuisopname 23%. Na de booster was dat 77%, voor 60-plussers die een herhaalprik hebben gehad liep de vaccineffectiviteit tegen ziekenhuisopname op naar 86%. De vaccineffectiviteit tegen IC intensive care-opnames was na de basisserie 28% en na de boostervaccinatie 88%, voor 60-plussers die een herhaalprik hebben gehad was dit 87% - meldt RIVM het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Dit betekent dat de kans op ziekenhuisopname voor mensen die een booster een COVID-19-boostervaccinatie is een extra vaccinatie die na een langere periode wordt toegediend nadat de basisserie van de COVID-19-vaccinatie is afgerond. Deze boostervaccinatie is bedoeld als oppepper die de werking van de eerste vaccinatieserie kan verbeteren. Een booster is nodig als de beschermende werking van de eerste serie vaccins na een tijd te veel afneemt. Of wanneer de vaccinaties minder goed blijken te beschermen tegen nieuwe varianten van een virus, zoals de variant omikron prik hebben ontvangen ruim 3 keer kleiner was dan voor mensen die alleen de basisserie ontvangen hebben. Voor 60-plussers die een herhaalprik hebben gehad is de kans om in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen 1,5 keer kleiner dan voor de 60-plussers die alleen een boostervaccinatie hebben gehad. Sinds half maart 2022 daalt het aantal ziekenhuis- en IC intensive care-opnames van zowel gevaccineerden als ongevaccineerden in alle leeftijdsgroepen. De boostervaccinatie beschermt, ook na drie maanden, nog goed tegen ziekenhuis- en IC opname door COVID-19. Wel zien we dat de effectiviteit naar verloop van tijd verder af neemt. De herhaalprik herstelt de vaccineffectiviteit naar een waarde vergelijkbaar met kort na de booster. De afname van vaccineffectiviteit tegen ziekenhuis en IC opname van zowel de basisserie als de booster is waarschijnlijk gedeeltelijk te verklaren door een afnemende werkzaamheid van het vaccin over de tijd. Ook kan het mogelijk deels verklaard worden doordat veel mensen die niet gevaccineerd zijn immuniteit hebben opgebouwd door het doormaken van COVID-19.

Tot en met zondag 5 juni 2022 zijn er ruim 2 miljoen herhaalprikken toegediend in Nederland. Mensen vanaf 60 jaar, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstig verminderde weerstand kunnen 3 maanden na hun laatste prik of 3 maanden na een coronabesmetting een herhaalprik krijgen. De vaccinatiegraad van de herhaalprik voor 60-plussers ligt op dit moment op 42,5%. Lees verder op de pagina Cijfers COVID-19 vaccinatieprogrammaAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.