Bijgewerkt: 20 mei 2024

De brandweer adviseert over veilige feestdagen

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland
14-12-2012

De feestdagen komen er weer aan. Kerstversieringen kunnen natuurlijk bijdragen aan de feestvreugde, maar het is belangrijk, dat men rekening houdt met de brandveiligheid. Slingers, vlaggen en andere versieringen kunnen ervoor zorgen, dat een brand snel om zich heen grijpt. 

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken, dat het aantal woningbranden in de maanden december en januari, landelijk gezien 30 procent hoger is dan de rest van het jaar. Brandweer Amsterdam-Amstelland wenst iedereen veilige feestdagen en geeft daarom tips over hoe om te gaan met brandveiligheid rond kerst en oud en nieuw.

kerst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Veilige feestdagen!


Kerstversiering

Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat, als het goed is, vermeld op de verpakking. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben echter de juiste brandvertragende kwaliteit. Let hierop bij de aankoop van kerstversiering. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

Versiering moet minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van spotjes en andere apparaten, waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie. Daarnaast is het van groot belang, dat bij het gebruik van verlengsnoeren voor bijvoorbeeld kerstverlichting, het verlengsnoer helemaal is uitgerold.

Kaarsen

Kaarsen vormen een groot brandrisico. Het is daarom belangrijk om kaarsen alleen in een stevige, onbrandbare houder te plaatsen. Zorg er ook voor, dat ze niet te dicht bij brandbare materialen, zoals gordijnen, staan. Laat kinderen en huisdieren nooit, zelfs niet eventjes, alleen bij brandende kaarsen. Bij het verlaten van de woning, of wanneer men gaat slapen, moet de feestverlichting worden uitgeschakeld. 

Brandweer Amsterdam-Amstelland geeft tot de kerstdagen dagelijks een tip via Twitter en Facebook. Meer informatie over veilige feestdagen via: @BrandweerAA www.facebook.com/brandweeramsterdamamstelland www.brandweer.nl/amsterdamamstellandAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.