Bijgewerkt: 5 november 2024

De bloeitijd in het Kersenbloesempark Amstelveen van 2023 is begonnen

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
24-03-2023

In oktober 2000 schonk The Japan Women's Club in Amstelveen 400 kersenbloesembomen (cherry blossom trees) aan de bevolking van Nederland, ter gelegenheid van de 400 jarige betrekkingen tussen Japan en Nederland. De bomen zijn geplant in het Amsterdamse Bos, waar sindsdien dit deel het Cherry Blossom park heet.

Een kersenbloesem, ook bekend als Japanse kers of sakura, is een bloem van veel bomen van het geslacht Prunus of Prunus subg. Cerasus. Het zijn veel voorkomende soorten in Oost-Azië, waaronder China, Korea en vooral in Japan. Ze verwijzen over het algemeen naar sierkersenbomen, niet te verwarren met kersenbomen die fruit produceren om te eten. Het wordt beschouwd als de nationale bloem van Japan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het begin van de rondwandeling vanaf de Bamboebrug in het Kersenbloesempark van Amstelveen op vrijdag 24 maart 2023

Veel wilde soorten en cultivars bloeien van maart tot april op het noordelijk halfrond. Wilde soorten, zelfs als ze dezelfde soort zijn, verschillen genetisch van de ene boom tot de andere, dus zelfs als ze op dezelfde plek worden geplant, is er enige variatie in de tijd dat ze tot volle bloei komen. Aan de andere kant zijn cultivars klonen die worden vermeerderd door enten of snijden, dus elke boom van dezelfde cultivar die op dezelfde plek is geplant, staat in volle bloei en verspreidt zich in één keer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Om mooie foto's te maken met de bloesem in de zon is niet makkelijk in windkracht 3, want de wolken schuiven dan weer heel snel voor de zon

In Japan symboliseren kersenbloesems wolken vanwege hun aard van massaal bloeien, behalve dat ze een blijvende metafoor zijn voor de kortstondige aard van het leven, een aspect van de Japanse culturele traditie dat vaak wordt geassocieerd met Shinto-invloed en die is belichaamd in het concept van mono niet bewust. De associatie van de kersenbloesem met mono geen bewust dateert uit de 18de-eeuwse geleerde Motoori Norinaga.

De vergankelijkheid van de bloesems, de voortreffelijke schoonheid en vluchtigheid worden vaak in verband gebracht met sterfelijkheid en gracieus en gemakkelijk aanvaarden van het lot en karma; om deze reden zijn kersenbloesems rijkelijk symbolisch en worden ze vaak gebruikt in Japanse kunst, manga, anime en film, maar ook bij muziekuitvoeringen voor een omgevingseffect. Er is minstens één populair volkslied, oorspronkelijk bedoeld voor de shakuhachi (bamboefluit), getiteld "Sakura", en verschillende popsongs. De bloem is ook vertegenwoordigd in allerlei consumptiegoederen in Japan, waaronder kimono, briefpapier en serviesgoed.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De kersenbloesem bloeit overal in de bomen

Kersenbloesems en -bladeren zijn eetbaar en beide worden in Japan als voedselingrediënt gebruikt: De bloesems worden gebeitst in zout en umezu (ume-azijn) en gebruikt om de smaak in wagashi (een traditionele Japanse zoetwaren) of anpan (een Japans zoet broodje, meestal gevuld met rodebonenpasta) uit te lokken. In zout gepekelde bloesems in heet water worden sakurayu genoemd en worden bij feestelijke evenementen zoals bruiloften gedronken in plaats van groene thee. De bladeren, meestal van de Ōshima-kers vanwege de zachtheid, worden ook gepekeld in gezouten water en gebruikt voor sakuramochi. De vrucht, genaamd sakuranbo (桜ん坊), is klein en heeft niet veel vruchtvlees buiten het zaad erin. Vanwege hun bittere smaak mogen de sakuranbo niet rauw of heel worden gegeten; het zaad binnenin moet worden verwijderd en de vrucht zelf moet als conserven worden verwerkt. Omdat de bladeren coumarine bevatten, dat in grote hoeveelheden giftig is, wordt het niet aanbevolen om ze in grote hoeveelheden te eten. Evenzo mogen de zaden niet worden gegeten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De meest populaire soort van kersenbloesem in Japan is de Somei Yoshino. De bloemen zijn bijna zuiver wit, getint met het lichtste roze, vooral in de buurt van de stengel. Alle soorten kersenbloesembomen, zoals die in het Cherry Blossom park in Amstelveen produceren kleine, niet eetbare vruchten. Eetbare kersen zijn over het algemeen afkomstig van cultivars van
de verwante soorten Prunus avium en Prunus cerasus

Een bijzonder detail is dat elke boom in Amstelveen een naam heeft - 200 bomen hebben vrouwelijke Japanse namen, 200 bomen hebben vrouwelijke Nederlandse namen. Sinds die tijd organiseerde de Japanse Ambassade in Den Haag, samen met een aantal organisaties, waaronder The Japan Women's Club, elk jaar in april een 'hanamimatsuri' (Cherry Blossom Festival) in het Cherry Blossom park in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Vanaf de gerenoveerde bamboebrug is er een machtig en prachtig uitzicht op de lentebomen

Hoewel het festival steeds groter werd en door steeds meer mensen werd bezocht, besloot het stadsbestuur van Amstelveen in februari 2019, dat 'de huidige vorm van het festival niet goed aansluit bij de Japanse kersenbloesembeleving en daarbij is geconcludeerd dat de georganiseerde activiteiten grote overeenkomsten vertoonden met het Japan Festival dat jaarlijks op het Stadsplein plaats vindt, dus in feite het door duizenden mensen jarenlang bezochte festival werd opgedoekt.




Op https://www.amsterdamsebos.nl/bloesempark  staat meer praktische bezoekersinformatie, onder andere over parkeren, paarden en honden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.