Bijgewerkt: 27 mei 2024

De betrouwbaarheid van de slimme meter is in orde

Nieuws -> Technologie

Bron: Vereniging Eigen Huis
24-03-2017

Volgens toezichthouder Agentschap Telecom is de betrouwbaarheid van de slimme meter niet in het geding. Vereniging Eigen Huis heeft hierover contact gezocht met de toezichthoudende autoriteit.

In de afgelopen weken plaatsten verschillende media vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de slimme elektriciteitsmeter. Uit laboratoriumonderzoek van de TU Twente is gebleken, dat onder uitzonderlijke omstandigheden verschillende digitale meters verkeerde standen kunnen aangeven. Volgens Agentschap Telecom komen deze omstandigheden normaal gesproken niet voor. Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, ziet erop toe dat alleen goedgekeurde meters worden geplaatst. Ook wordt toezicht gehouden op het functioneren van de meters na plaatsing.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het startscherm van de slimme meter van Eneco Toon


Vereniging Eigen Huis gaat ervan uit, dat Agentschap Telecom ook in de toekomst scherp toezicht houdt op de correctheid van slimme meters. Beleidsadviseur energie Maarten Eeke van der Veen: 'Maar toezicht moet zich daarnaast niet beperken tot de techniek. Toezicht is zeker ook nodig op klachten over de slimme meter en de afhandeling van klachten van mensen die twijfelen aan de juistheid van het gemeten elektriciteitsverbruik. Consumenten met vragen kunnen in eerste instantie bij hun energieleverancier terecht. Voorkomen moet worden, dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Vereniging Eigen Huis zal dit kritisch volgen.' Netbeheer Nederland heeft een stappenplan gepubliceerd voor consumenten die toch twijfelen aan de goede werking van hun slimme meter.

Wat is een slimme meter? Een slimme meter is een energiemeter, waarvan de meterstand op afstand kan worden uitgelezen. Het is eigenlijk een elektriciteitsmeter die de meterstand kan doorgeven aan andere apparaten. Zoals bijvoorbeeld aan de computer thuis, of aan een computer van de netbeheerder. De elektriciteitsmeter is tegenwoordig altijd een statische meter. Dat wil zeggen een meter zonder draaischijf. De meters met een draaischijf worden niet meer gemaakt en zullen na verloop van tijd allemaal vervangen worden door een statische meter.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het diagram van het stroomgebruik


Hoe weet ik, of de (slimme) meter bij mij thuis betrouwbaar is? Voordat een fabrikant zijn meter mag verkopen, moet hij laten zien, dat zijn meter goed is. Daarom gaat de meter eerst naar een testinstituut. Dat instituut onderzoekt, of de meter goed genoeg is. Dat is het geval als de meters aan alle Europese eisen voldoet. Is dat het geval dan moet de fabrikant de meter voorzien van de nodige merktekens, zoals de CE-markering en andere merktekens die we vroeger de IJkmerken noemden. De slimme meters in Nederland zijn goed en betrouwbaar. Er mag bij u thuis niet zomaar een meter worden opgehangen. Uw meter moet een heel betrouwbare meter zijn. Een meter die tegen een stootje kan, lang meegaat en bovenal steeds goed aanwijst -schrijft Agentschap Telecom op haar website.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het diagram van het gasgebruik


Wat doet een slimme meter? In de komende jaren zullen veel energiemeters vernieuwd worden door een zogenoemde slimme meter. De slimme meter is een digitale verbruiksmeter die op afstand kan worden uitgelezen. De eerste slimme meters werden geïnstalleerd vanaf 2012. Door het installeren van een slimme meter heeft een huishouden meer grip op zijn huidige energieverbruik. Hiernaast zijn er nog meer voordelen te bedenken, zoals;

-U hoeft geen meterstanden meer door te geven aan uw energieleverancier.

-De energierekening is nauwkeurig en niet langer een geschat verbruik.

-U ontvangt elke 2 maanden een verbruiksoverzicht opgestuurd per post of e-mail.

-Bij een overstap, of verhuizing biedt het beter inzicht in de uiteindelijke meterstanden.

-U kunt energiebesparend advies ontvangen op maat.

-De slimme meter leest ook hoeveel energie u terug levert aan het netwerk, bijvoorbeeld als u zelf zonne- of windenergie produceert.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.