Bijgewerkt: 25 september 2022

De Schotse Hooglanders bezocht in het Schinkelbos

Nieuws -> Amsterdamse Bos

Bron: Amstelveenweb
30-03-2014

De Schotse Hooglanders - Highland cattle, (in het Schots-Gaelisch: BO Ghàidhealach - Scots: kyloe) zijn een Schots runderras met lange hoorns en lange golvende vacht die rood, geel, of zwart gekleurd is.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een Schotse Hooglander graast in het Schinkelbos


Het ras werd ontwikkeld in de Schotse Hooglanden en de westelijke eilanden van Schotland. De fokdieren werden vanaf het begin van de 20e eeuw geëxporteerd naar de rest van de wereld, vooral naar Australië en Noord-Amerika. Het ras werd ontwikkeld uit een oorspronkelijk zwarte en rode Hooglander. De dieren staan bekend als een sterk ras, vanwege de ruige natuur van hun eigen Schotse Hooglanders, met veel regen en zeer harde wind.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De koeien schrikken helemaal niet als wij voorzichtig dichterbij komen


De Schotse Hooglanders zijn met succes naar landen met een gematigde klimaat overgebracht, maar ook naar landen waar de winters aanzienlijk kouder zijn dan Schotland, zoals in Midden-Europa en Canada. Hun lange haar geeft bescherming tijdens de koude winters en door hun vaardigheid naar het zoeken van voedsel kunnen ze overleven in steile berggebieden. De Schotse Hooglanders eten bladeren en planten die veel ander vee vermijdt. Het vlees van de beesten is magerder dan het meeste rundvlees, omdat Hooglanders hun isolatie halen via hun dikke ruig haar in plaats van uit het onderhuidse vet. Als zodanig, zijn Schotse Hooglanders in staat om rundvlees te produceren tegen een redelijke brutomarge van een onherbergzaam land, dat anders normaal gesproken niet in staat is tot winstgevende veeteelt.

Tien jaar na het laatste bezoek in 2004 bij de Schotse Hooglanders in het Schinkelbos, heeft de redactie van Amstelveenweb op een prachtige lentedag, zondag 30 maart 2014, de dieren weer bezocht. Zij staan tegenwoordig op een totaal andere plek en het kale landschap is nu een echt bos geworden waar de beesten rustig kunnen leven, ver van de bewoonde wereld.

Het enige verschil met 10 jaar geleden was, dat er nu een zwarte stier is bijgezet om de dames een beetje op te vrolijken. Hoewel de koeien en de stieren met hun zeer scherpe en lange hoorns er behoorlijk gevaarlijk uitzien, zijn ze heel rustig. Wel wordt geadviseerd om op 25 meter afstand te blijven, maar het pad leidde de redactie dicht langs hen heen en de dieren keken alleen even omhoog voor de fotoshoot, of om te zien wie hun rust verstoorde tijdens het smikkelen van gras, boombast en blaadjes.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Alleen deze zwarte Schotse Hooglander toont even interesse


Schinkelbos?

De Schinkelpolder is een polder ten oosten van de Ringvaart in de gemeente Aalsmeer. De polder ligt ten westen van Bovenkerk, Amstelveen. Het in deze oorspronkelijke polder gelegen Schinkelbos werd in 1999 toegevoegd aan het Amsterdamse Bos en in 2008 zijn in de Zuidelijke Oeverlanden bij de Nieuwe Meer maatregelen uitgevoerd voor de Groene AS.


Grotere kaart weergeven Het Schinkelbos in de Schinkelpolder


Het Schinkelbos is een gebied met zowel bos en grasland als riet en open water. De natuur heeft het hier voor het zeggen. Het maaiwerk wordt bijvoorbeeld gedaan door Schotse Hooglanders.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.