Bijgewerkt: 11 oktober 2024

De 'Koningenboom' is geplant in het Broersepark

Nieuws -> Natuur

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
08-04-2016

Op vrijdagmiddag 8 april 2016 werd in het Broersepark van Amstelveen een boom met een speciale achtergrond geplant door de heer Hein Koningen. Koningen is oud hoofdopzichter van de gemeentelijke plantsoendienst en was de drijvende kracht achter het groene erfgoed van Amstelveen. Als dank voor zijn jarenlange inzet als vakdocent bij de Vereniging Kennisontwikkeling Groen Erfgoed (VKGE) werd een boom met zijn naam geplant op een historische plaats.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het is lente in het Broersepark


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De bosanemoon in bloei (Anemone nemorosa). Het is een lage vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Hein Koningen in gesprek met Rinus Hofs adviseur, Flora en Fauna van de gemeente Amstelveen


In het oudste park van Amstelveen staat een schietwilg (Salix alba). Deze wilg stond er al toen het “wandelpark” naar een ontwerp van tuinarchitect Dirk Frederik Tersteeg, in 1927 werd aangelegd. In die periode werd Christiaan P. Broerse aangesteld als hoofd van de nieuwe plantsoenendienst. Het park was de kiem voor een bloeiende periode die de identiteit van Amstelveen heeft gevormd als aantrekkelijke groene stad. Bij het afscheid van Broerse als directeur gemeentelijke plantsoenendienst, werd het park omgedoopt en kreeg de naam “Broersepark”.



Ondertussen groeide de oude schietwilg gewoon door, een overblijfsel van een boerenerf aan de Amsterdamseweg. Wat opviel is de vitaliteit van deze schietwilg. In al die jaren geen spoor van de gevreesde watermerkziekte, die voor zoveel wilgen fataal werd. Een kweker die zakelijke contacten onderhield met Amstelveen kwam dit verhaal ter ore. Hij besloot stekken te nemen van de oude schietwilg en kweekte daar bomen van. Als eigenschap gaf hij mee: resistent voor watermerkziekte. Uiteindelijk is de boom opgenomen in de rassenlijst en is nog steeds verkrijgbaar onder de naam Salix alba Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ton van Oostwaard senior-adviseur Visie en Ontwikkeling van de gemeente Amstelveen was ook aanwezig in het Broersepark


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Hein Koningen kwam met zijn echtgenote naar het heempark


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Kees Beelaarts van Blokland lid van de Vereniging Kennisontwikkeling Groen Erfgoed aan het woord


Wat de meesten echter niet weten, is dat er loten gesneden zijn van een andere oude wilg uit het Broersepark. Een andere kweker ging op zeker en sneed van de goede wilg stekmateriaal. Dit type staat niet in de rassenlijst, maar is een bekende kloon voor de Amstelveense groendienst. Door de kweker wordt dit type boom nog steeds aangeduid met Salix alba “Broersepark' of 'Uilenstede'. Op de werkvloer spreekt men meestal over de geuzennaam 'Koningen'-wilg. 'Koningen' staat op diverse plaatsen in Amstelveen, maar dan onder de naam 'Broersepark' of 'Uilenstede'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Jan-Willem Edinga voorzitter van de Vereniging Kennisontwikkeling Groen Erfgoed spreek de mensen toe


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Hein Koningen plant de jonge schietwilg


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Oud-hoofdopzichter Hein Koningen van de gemeentelijke plantsoenendienst hoopt, dat de toekomstige bestuurders van de gemeente goed zullen omgaan met de historische cultuurgewassen in Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ondanks de nachtelijke kou van de laatste dagen, voelen de paarse schubwortels (Lathraea clandestina) zich lekker in het Broersepark en verspreiden een heerlijke geur. Het is een laag blijvende plant uit de bremraapfamilie (Orobanchaceae). De paarse schubwortel parasiteert op de wortels van populier en wilg en els, maar ook wel ophazelaar. De plant heeft geen bovengrondse stengel. Ze bloeit van maart tot mei met lang gesteelde 4 tot 5 cm lange bloemen, die rechtstreeks vanuit de wortelstok komen, maar heeft geen bladgroen


Er was voor het boomplanten een kleine groep mensen naar het Broersepark gekomen. Op de geplande tijd scheen de zon vrolijk tussen de wolken door. Helaas moest men even wachten op Jan-Willem Edinga, voorzitter van de Vereniging Kennisontwikkeling Groen Erfgoed en toen er weer dikke wolken voor de zon schoven, nam Kees Beelaarts van Blokland, ook lid van de Vereniging, toch maar vast het woord. De niet geplande speech kunt u op de video beluisteren. Gelukkig kwam Edinga toch nog en kon de heer Koningen, overigens in aanwezigheid van zijn echtgenote, de jonge boom planten. Hij werd aan het werk gezet om een goede kuil te graven en dit deed hij natuurlijk als ervaren groenman. Nadat de boom op haar plek stond, nam de heer Edinga ook nog even het woord en vervolgens bedankte Koningen voor deze mooie geste. De 'Koningenboom' staat in de directe nabijheid van de moederboom, die de 100 jaar al ruim is gepasseerd en binnenkort komt er nog een bordje met de naam bij. De actie werd afgesloten met een drankje in een naburig café en zo kwam er een einde aan de 'actie op 'Koningendag - 8 april'!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.