Bijgewerkt: 24 april 2024

De James Webb ruimtetelescoop is gelanceerd

Nieuws -> Technologie

Bron: NASA/Wikipedia
26-12-2021

De James Webb Space Telescope (JWST) is een ruimtetelescoop die is ontwikkeld door de NASA, het Europees Ruimteagentschap (ESA) en het Canadese Ruimteagentschap (CSA). Het is gepland om de Hubble Space Telescope op te volgen als NASA's vlaggenschip missie in de astrofysica. JWST werd gelanceerd op 25 december 2021 op Ariane vlucht VA256.

Het is ontworpen om een verbeterde infrarode resolutie en gevoeligheid te bieden ten opzichte van Hubble, en zal een breed scala aan onderzoeken op het gebied van astronomie en kosmologie mogelijk maken, waaronder het observeren van enkele van de meest verre gebeurtenissen en objecten in het universum, zoals de vorming van de eerste sterrenstelsels, en het leveren van gedetailleerde atmosferische karakterisering van potentieel bewoonbare exoplaneten.

Foto Amstelveen
(Foto NASA - 2021)

James Webb (1906-1992)


De man James Webb (1906-1992) wiens naam de NASA heeft gekozen om de opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop te schenken, wordt meestal in verband gebracht met het maanprogramma van de Apollo, niet met wetenschap. Velen zijn echter van mening dat James E. Webb, die van februari 1961 tot oktober 1968 aan het hoofd stond van het jonge ruimteagentschap, meer voor de wetenschap heeft gedaan dan welke regeringsambtenaar ook en dat het niet meer dan passend is dat de Next Generation Space Telescope naar hem wordt vernoemd

Foto Amstelveen
(Foto NASA/Bill Ingalls - 2021)

De Ariane 5 raket met NASA's James Webb Space Telescope aan boord, wordt in de regen uitgerold naar het lanceerplatform, op donderdag 23 december 2021, op Europa's Spaceport in het Guyana Space Center in Kourou, Frans Guyana. De James Webb Space Telescope is een grote infraroodtelescoop met een 6,5 meter grote hoofdspiegel. Het observatorium zal elke fase van de kosmische geschiedenis bestuderen - van binnen ons zonnestelsel tot de verste waarneembare sterrenstelsels in het vroege heelal


De hoofdspiegel van JWST, het optische telescoopelement, bestaat uit 18 zeshoekige spiegelsegmenten van verguld beryllium die samen een spiegel met een diameter van 6,5 m vormen - aanzienlijk groter dan de spiegel van 2,4 m van de Hubble-telescoop. In tegenstelling tot de Hubble-telescoop, die waarneemt in het nabije ultraviolet, het zichtbare en het nabije infrarood (0,1 tot 1 μm), zal de JWST waarnemen in een lager frequentiegebied, van zichtbaar licht op lange golflengte tot midden-infrarood (0,6 tot 28,3 μm). Hierdoor kunnen objecten met een hoge roodverschuiving worden waargenomen die te oud en te ver weg zijn om door de Hubble te worden waargenomen. De telescoop moet zeer koud worden gehouden om zonder interferentie in het infrarood te kunnen waarnemen, en zal daarom in de ruimte worden opgesteld in de buurt van het zon-Aarde L2 Lagrangepunt, ongeveer 1,5 miljoen kilometer (930.000.000 km). 5 miljoen kilometer (930.000 mi) van de Aarde (0,01 au - 3,9 keer de afstand tot de Maan). Een groot zonneschild van met silicium en aluminium gecoat Kapton zal de spiegel en de instrumenten onder 50 K (-223 °C; -370 °F) houden.



De James Webb-ruimtetelescoop heeft vier hoofddoelen:

-het zoeken naar licht van de eerste sterren en sterrenstelsels die zich na de oerknal in het heelal vormden

-de vorming en evolutie van sterrenstelsels bestuderen

-de vorming van sterren en planetenstelsels begrijpen

-het bestuderen van planetenstelsels en de oorsprong van het leven.

Deze doelen kunnen beter worden bereikt door waarnemingen in nabij-infrarood licht dan in licht in het zichtbare deel van het spectrum. Daarom zullen de instrumenten van JWST geen zichtbaar of ultraviolet licht meten zoals de Hubble-telescoop, maar zullen zij veel beter in staat zijn om infraroodastronomie te verrichten. JWST zal gevoelig zijn voor een reeks golflengten van 0,6 tot 28 micrometer (wat overeenkomt met respectievelijk oranje licht en diep-infrarode straling bij ongeveer 100 K of -173 °C). JWST kan worden gebruikt om informatie te verzamelen over het dimmende licht van ster KIC 8462852, die in 2015 werd ontdekt en enkele abnormale lichtcurve-eigenschappen heeft.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.