Bijgewerkt: 14 april 2024

De Hongaren hebben het 'wiel' opnieuw uitgevonden

Nieuws -> Technologie

Bron: Stringbike / Amstelveenweb
23-09-2010

Ontwerpers van het bedrijf Schwinn Csepel Zrt in Hongarije hebben de fiets geperfectioneerd door het verwijderen van de ketting en deze te vervangen door twee kabels. De fiets heeft een nieuw rijsysteem met stalen draden in plaats van kettingen.

Zoals op de videoanimatie goed te zien is, werkt de Stringbike zonder ketting en zal vermoedelijk in de fietsindustrie een ware revolutie teweeg brengen


Het pedaal is in feite identiek met dat van gewone fietsen. De pedalen zijn aan weerszijden van het frame bevestigd en de fietser trapt de pedalen rond een centrale as. De pedaal-as zorgt er voor, dat er schijven aan beide zijden van het frame ronddraaien. De schijven hebben een specifieke, nier-achtige vorm, die de rij-karakteristiek is.

Dat wil zeggen, dat de hoekverplaatsing van het achterwiel van de fiets, de hoek-positie van de pedaal-as bepaalt. De gekozen vorm voorziet in een conventioneel rijkenmerk, die hetzelfde is als een met een ketting aangedreven fiets met ronde versnellingen.

In een duurder model kunnen de schijven worden veranderd met verschillende vormen, waarbij de rij-eigenschap ook verandert in een tour-, of wedstrijd fiets.

De draaiend eenheid bestaat uit een paar zwaaiende armen, die tegengesteld zijn gebouwd en zorgen  voor een swingende beweging rond een draaibare extra as. De rotatie van de excentrische schijven resulteert de swingende beweging van de armen in voorwaartse en achterwaartse richting.

De snelheidwisselaar is een gecontroleerde schijf. Deze verandert de hoogte positie van de respectieve katrollen, geleid langs de zwaaiende armen. De hoogte van de twee katrollen is altijd hetzelfde. Als de katrol in de buitenste positie is, wordt de overbrengingsverhouding  op het maximum gesteld, terwijl in de binnenste positie deze ratio minimaal is.

De achteras eenheid heeft aan elke kant onafhankelijke ‘vrijloopwielen’. De buitenkant van de vrije wielen werken als kabelhaspels, waarvan de draden via de kabelhaspels om katrollen worden geleid. Elk eind van elke draad is aangesloten op de kabeltrommel en de andere aan het frame.

STRINGBIKE-® wordt momenteel geproduceerd en verkocht door Schwinn-Csepel Zrt. onder licentie van STRINGDRIVE-® Kft., een onlangs opgerichte onderneming die de speciale STRINGDRIVE-® aandrijving produceert en levert. STRINGBIKE-® is een Hongaars product. Kijk ook op de website: http://www.stringbike.com/  Schwinn Csepel Zrt. is een Hongaarse vennootschap fietsen sinds 1928.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.