Bijgewerkt: 26 mei 2024

De Hemelvaartsdag van 2023

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
17-05-2023

Het Hoogfeest van de Hemelvaart van Jezus Christus, ook wel Hemelvaartsdag, Hemelvaartsdonderdag of soms Witte Donderdag genoemd, herdenkt het christelijke geloof van de lichamelijke hemelvaart van Jezus en het wordt in 2023 op donderdag 18 mei gevierd.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

'Hemelvaartsdag' fresco in de parochiekerk St. Johannes de Doper, Obereschach, in Ravensburg geschilderd door Gebhard Fugel (1863 - 1939). Hij was een Duitse kunstschilder, gespecialiseerd in christelijke thema's

Het is een van de oecumenische (gedeeld door meerdere denominaties) feesten van christelijke kerken, gerangschikt met de feesten van de Passie en Pinksteren. Naar aanleiding van het verslag van Handelingen 1:3 dat de verrezen Jezus gedurende 40 dagen voorafgaand aan zijn Hemelvaart verscheen, wordt Hemelvaartsdag traditioneel gevierd op een donderdag, de veertigste dag van Pasen, hoewel sommige christelijke denominaties de viering hebben verplaatst naar de volgende zondag, soms genaamd Hemelvaartszondag. De dag van viering verschilt per kerkprovincie in veel christelijke denominaties, zoals bijvoorbeeld bij methodisten en katholieken.

Hemelvaart verwijst naar de periode van tien dagen tussen het Hemelvaartsfeest en het Pinksterfeest. De zondag binnen die periode kan worden aangeduid als de zevende zondag van Pasen of de zondag in Hemelvaart. De Latijnse termen die voor het feest worden gebruikt, ascensio en soms ascensa, duiden erop dat Christus door zijn eigen krachten is opgewekt, en aan deze termen dankt de heilige dag zijn naam.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.