Bijgewerkt: 16 april 2021

De H1N1 vaccinatie begint ook in Amstelveen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Amstelveenweb / RIVM /GGD
09-11-2009


Veel mensen kregen in Amstelveen een brief van de huisarts, met de titel 'Oproep pandemische influenzavaccinatie 2009'. In de brief staat, dat dit jaar naast de gewone griepprik, de mensen in de gevarenzone drie vaccinaties krijgen aangeboden tijdens week 46 van 2009. Één injectie tegen de gewone griep en twee vaccinaties tegen Nieuwe Influenza (H1N1), omdat één vaccinatie niet genoeg is om het nieuwe virus te bestrijden. Tussen de eerste en tweede H1N1 vaccinatie moeten zeker drie weken zitten.

Zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens worden op advies van de Gezondheidsraad in het eerste trimester (de eerste 3 maanden) niet gevaccineerd.

Vaccinatie Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een dosis antigriep vaccinatie wordt toegediend


Gevarenzone

Mensen met hart en longziekten, suikerziekte, nieraandoeningen, lage weerstand door andere ziekten, of door een medische behandeling, zoals chemotherapie en mensen van 60 jaar en ouder lopen extra risico als ze toevallig de Nieuwe Influenza krijgen. Om deze risicogroepen toch te beschermen krijgen deze mensen twee vaccinaties van hun huisarts. Ook worden gezinsleden, mantelzorgers en gezondheidszorgpersoneel ingeënt, die zieke mensen verzorgen.

Risicogroepen zijn:

•     Patiënten met onderliggende medische condities ('klassieke' risicogroepen);
•     Patiënten met een ernstig gestoorde afweer die bij doormaken van griep een verhoogd risico lopen op complicaties van de griep;
•     Kinderen jonger dan 2 jaar;
•     Personen die een gecompliceerd beloop van de griep hebben en/of in het ziekenhuis opgenomen worden;
•    Zwangeren in het derde trimester.

Algemene hygiëne

•     Regelmatig handen wassen, vooral na niezen/hoesten en contact met lichaamsvloeistoffen (snot, spuug). Als de handen niet zichtbaar vuil zijn, kunt u handalcohol gebruiken (en hoeven de handen niet eerst gewassen te worden). Handen afdrogen met papieren wegwerpzakdoekjes, dus geen katoenen zakdoeken gebruiken!
•     Gebruik eigen zeep, handalcohol en thermometer.
•    Afval als zakdoeken, handschoenen en mond-neusmaskers moeten in een afgesloten plastic vuilniszak afgevoerd. Het kan mee met de gewone vuilnisophaaldienst van de gemeente.
•     Probeer niet te hoesten en niezen in het bijzijn van andere mensen en bedek daarbij mond/neus met een wegwerpzakdoek. Gebruik elke zakdoek maar één keer en gooi deze direct na gebruik weg. Was daarna uw handen of wrijf ze in met handalcohol.
•     Een goed alternatief is het hoesten in de elleboogholte. Het voorkomt dat de handen vol met virusdeeltjes raken.
•     Linnengoed en kleding worden bij voorkeur gewassen op 60º C graden.
•    Wanneer u weer beter bent of wanneer u toch naar een ziekenhuis moet dan kunt uw kamer schoonmaken met een normaal huishoudreinigingsmiddel.

U moet uw huisarts bellen, als u meer gaat hoesten of het benauwd krijgt. Als u verdere vragen hebt, kunt u contact opnemen met de GGD Amsterdam. Telefoon 020-555-5911


Meer informatie over Nieuwe Influenza A is te vinden op www.rivm.nl/nieuwe-influenza . De vaccinaties zijn gratis, u krijgt ze aangeboden door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.