Bijgewerkt: 3 mei 2024

De EU-leiders willen het concurrentievermogen van de EU versterken

Nieuws -> EU

Bron: EU Commissie
21-04-2024

Tijdens de speciale bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel op 18 april 2024 bespraken de EU-leiders het belang van het versterken van het concurrentievermogen van de Europese Unie en haar interne markt. Ze bespraken ook het Midden-Oosten, Oekraïne en Turkije.

Foto Amstelveen
(Foto © EU/Dati Bendo - 2024)

Ursula von der Leyen voorzitter van de EU commissie op 18 april 2024 in Brussel

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen benadrukte vier belangrijke actiegebieden om onze interne markt verder te verdiepen en om te vormen tot een echte Europese markt:

-Verbetering van de toegang tot kapitaal voor Europese bedrijven

-Het verlagen van de energiekosten

-Het verbeteren van de vaardigheden van ons personeel

-Versterking van de handel met de rest van de wereld

Toegang tot kapitaal is van cruciaal belang om de toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. “We moeten de kosten voor bedrijven voor kapitaalmarkten en investeerders verlagen. Ten tweede moeten we het toezicht op de belangrijkste spelers versterken en op één lijn brengen. En ten derde: zorg voor voorspelbaarheid voor investeerders over onderwerpen als insolventies”-aldus voorzitter Von der Leyen.

Om het concurrentievermogen van EU-bedrijven te verbeteren moeten we ook de energiekosten verder verlagen. Ondanks dat de prijsniveaus vergelijkbaar zijn met die van vóór de Russische agressie tegen Oekraïne, blijven ze structureel te hoog. Nu er vanaf volgend jaar nieuwe LNG-projecten beschikbaar komen en de capaciteit voor de productie van schone energie in de EU verder wordt opgebouwd, zouden de prijzen structureel moeten dalen.

Voorzitter Von der Leyen benadrukte ook dat de ongekend hoge werkgelegenheid (75% in 2023) en de recordlage werkloosheid (6% in december vorig jaar) een uitdaging vormen om arbeidskrachten te vinden. “We moeten zoveel mogelijk jonge werklozen opleiden. We moeten de toegang van vrouwen tot de arbeidsmarkt verbeteren. En we hebben legale migratie nodig”- zei ze.



Eerlijke en open handel is van cruciaal belang voor het concurrentievermogen van de EU, aangezien een aanzienlijk deel van onze welvaart voortkomt uit handelsovereenkomsten. Dankzij de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA) konden onze producenten vorig jaar voor 4,5 miljard euro aan agrovoedingsproducten exporteren, 53% meer dan vóór de overeenkomst. We hebben ook de risico's die aan de vrije handel verbonden zijn aangepakt door meer dan 170 handelsbeschermingsmaatregelen te nemen. Hierdoor zijn ruim 500.000 banen in de EU beschermd.

Ten slotte benadrukte president Von der Leyen ook de noodzaak van een meer Europese aanpak voor de industriële defensiebasis van de EU. Rekening houdend met de duidelijke nationale bevoegdheid over de structuur, inzet en training van de strijdkrachten, riep de president op tot de ontwikkeling van een interne defensiemarkt. Dit zou schaalvoordelen en efficiëntie, betere defensiecapaciteiten en een grotere interoperabiliteit van de nationale strijdkrachten mogelijk maken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.