Bijgewerkt: 20 mei 2024

De EU Raad en Parlement willen een universele batterijoplader

Nieuws -> Technologie

Bron: EU Raad
11-06-2022

Binnenkort is het niet meer nodig meerdere batterijopladers in huis te hebben. De EU Raad en het Europees Parlement hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over het voorstel voor een richtlijn tot invoering van een universele oplader.

Deze richtlijn moet ervoor zorgen dat alle oplaadbare apparaten voorzien zijn van een universele oplaadpoort. Met een universele oplader met geharmoniseerde oplaad­interfaces en een geharmoniseerde technologie voor snel opladen, neemt het consumenten­comfort toe, terwijl het elektronisch afval afneemt.

De nieuwe regels. De richtlijn zal de USB Type-C-oplaadpoort verplicht stellen voor een groot aantal oplaadbare apparaten. Daardoor kunnen ze allemaal met dezelfde oplader worden opgeladen. De 2 wetgevers hebben besloten een pictogram toe te voegen zodat consumenten zien wat ze kopen en of er een oplader bij wordt aangeboden. Een etiket zal de oplaad­opties vermelden.

Consumenten moeten bovendien altijd zelf kunnen beslissen of ze een nieuw apparaat mét of zonder oplader kopen. Dit zal de hoeveelheid elektronische afval dat het gevolg is van het produceren, transporteren en verwijderen van opladers verminderen. De Commissie zal 4 jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn nagaan of deze afzonderlijke verkoop verplicht kan worden gesteld. De nieuwe regels moeten binnen 24 maanden na de inwerkingtreding van de richtlijn voor het grootste deel van de apparaten gelden.Categorieën apparaten. De nieuwe regels zijn van toepassing op een grote verscheidenheid --aan oplaadbare apparaten, zoals:

-mobiele telefoons

-tablets en e-readers

-digitale camera's en videogameconsoles

-koptelefoons, oordopjes en draagbare luidsprekers

-computermuizen en draadloze toetsenborden

-draagbare navigatiesystemen

De nieuwe regels zullen 40 maanden na de inwerkingtreding van de richtlijn ook voor laptops gaan gelden.

Draadloos opladen. Consumenten maken steeds vaker gebruik van draadloos opladen, maar dit is nog niet voor alle apparaten geharmoniseerd. Om te zorgen dat deze technologie zich verder op de markt kan ontwikkelen voor zoveel mogelijk apparaten, werkt de Commissie op basis van de technische ontwikkelingen aan de harmonisatie en interoperabiliteit ervan.

Volgende stappen. Het voorlopige akkoord moet worden goedgekeurd door de Raad en het Europees Parlement. In de Raad moet het akkoord worden goedgekeurd door het Comité van permanente vertegenwoordigers (Coreper), waarna de formele stappen van de aannemings­procedure worden doorlopen.

Een batterijlader, of oplader, is een toestel dat energie in een batterij opslaat door er een elektrische stroom doorheen te leiden. Het oplaadprotocol (hoeveel spanning of stroom gedurende hoe lang, en wat te doen wanneer het opladen is voltooid) hangt af van de grootte en het type van de batterij die wordt opgeladen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.