Bijgewerkt: 8 december 2023

De Aarde in 4K

Nieuws -> Technologie

Bron: Google/YouTube
20-11-2014

Een timelapse van de Aarde in 4K-resolutie, zoals afgebeeld door de geostationaire Elektro-L weersatelliet, van 15 mei tot 19 mei 2011. Elektro-L ligt ongeveer 40.000 km boven de Indische Oceaan en het draait op een snelheid die het mogelijk maakt om dezelfde plek te blijven, zoals de Aarde ook draait. De satelliet zorgt voor een 121 megapixel afbeelding (11136x11136 pixels) om de 30 minuten met zichtbare en infrarode golflengtes van het licht. De beelden werden bewerkt, want de infrarode kanaal verandert de kleur oranje naar groen om de vegetatie meer natuurlijke wijze te laten zien.

De beelden werden aangepast door 50%, werden discrepanties tussen frames handmatig gecorrigeerd en het beeld artefacten die zich hebben voorgedaan, toen de camera werd gericht naar de zon werden gedeeltelijk gecorrigeerd. De beelden werden geïnterpoleerd door een factor van 20 tot een vloeiende animatie. De animatie werd teruggegeven in de YouTube 4K UHD resolutie van 3840x2160. Een originele animatie bestand met een resolutie van (5568x5568) is op aanvraag beschikbaar.Op de meest gestelde vragen te beantwoorden; waarom zijn stadslichten, de Zon en andere sterren niet zichtbaar? Stadslichten zijn niet zichtbaar omdat ze duizenden malen minder helder zijn dan de reflectie van het zonlicht van de Aarde. Als de camera is gevoelig genoeg om stadslichten te sporen, zou de Aarde worden overbelicht. De zon is niet zichtbaar als gevolg van mechanismen die gebruikt worden om de camera CCD van directe blootstelling aan zonlicht te beschermen. Een cirkelvormig masker op de CCD zorgt ervoor, dat alleen de Aarde is zichtbaar. Dit masker kan worden gezien als pixels op de horizon van de Aarde.

Timelapse?

Timelapse-fotografie is een filmtechniek, waarbij er minder beelden per tijdseenheid opgenomen worden dan de frame rate bij het afspelen. Dit levert een versnelde film op, waardoor effecten zichtbaar gemaakt kunnen worden die normaal te traag zouden verlopen om waar te nemen. In dat opzicht is het tegenovergestelde van filmen met een hogesnelheidscamera. Image credit: NTs OMZ (http://eng.ntsomz.ru/electro). Image processing door James Tyrwhitt-Drake

4K?

4K-resolutie, ook wel 4K2K, verwijst voor een beeldscherm, of inhoud met een horizontale resolutie in de orde van 4.000 pixels. Verschillende 4K resoluties bestaan op het gebied van digitale televisie en digitale cinematografie. In de film projectie-industrie, Digital Cinema Initiatives (DCI) is de dominante 4K standaard.

4K is de gangbare naam voor ultra high definition televisie (UHDTV) geworden, hoewel de resolutie slechts 3840 x 2160 (een 16: 9, of 1,78: 1 aspectverhouding), die lager is dan de 4K standaard 4096 x 2160 (bij een 19:10 of 1,9: 1 aspect ratio)

8K?

8K resolutie is de hoogste ultra high definition televisie (UHDTV) resolutie in digitale televisie en digitale cinematografie. 8K verwijst naar de horizontale resolutie van deze formaten, die allemaal in de orde van 8.000 pixels, de vorming van de totale afmetingen afbeelding (7680x4320). 8K is een schermresolutie die uiteindelijk de opvolger van 4K-resolutie kunnen zijn. Sony werkt aan een 8K spiegelloze Full Frame camera die in 2016 op de markt zou komen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.