Bijgewerkt: 27 september 2023

De AED van het raadhuis van Amstelveen is in werking gesteld

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
14-05-2018

De AED (Automatische Externe Defibrillator) van het raadhuis van Amstelveen hangt sinds maandagmiddag 14 mei 2018 buiten bij de hoofdingang. Door het apparaat in een speciale buitenkast te hangen is deze altijd beschikbaar voor de buurt. Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg: 'Een beschikbare AED kan van levensbelang zijn. Door het apparaat van het raadhuis buiten te hangen kan hier ook buiten openingstijden gebruik van worden gemaakt. We hopen dat mede dankzij de subsidieregeling anderen zullen volgen en het aantal Amstelveense AED’s in de openbare ruimte stijgt.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg toetst de code in om de AED koffer uit de kast aan de muur van het raadhuis in Amstelveen te halen, op 14 mei 2018, onder begeleiding van de leden van de Bedrijfshulpverlening (BHV).
Maar.... hoe weten buitenstaanders de code??


Elke werkgever is vanuit de Arbowet verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van veiligheid en BHV. Naast de Basiscursus BHV worden er nog tal van andere veiligheidstrainingen door de Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland verzorgd, zoals EHBO, maar ook AED cursussen. Een AED is een draagbaar apparaat dat door middel van een elektrische schok het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. De Hartstichting stimuleert dat AED’s buiten te hangen zodat ze altijd bereikbaar zijn.

Gemeentelijke subsidieregeling. Het Amstelveense college besloot op voorstel van de gemeenteraad eerder tot een proef subsidieregeling voor AED’s en buitenkasten. Ook organiseerde de gemeente, samen met de Ambulancedienst, het lokale Rode Kruis en de EHBO vereniging een voorlichtingsbijeenkomst en krijgen alle raadsleden en wethouders de mogelijkheid een cursus te volgen. Burgerhulpverleners in Amstelveen kunnen zich inschrijven bij HartslagNu. Meer informatie is te vinden op www.amstelveen.nl/aed.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De nog gesloten Philips AED is uit de houder gehaald


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De AED koffer is nu geopend en na de druk op de groene knop begint het apparaat direct
met het geven van audio instructies aan de hulpverlener


Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar elektronisch apparaat dat automatisch de levensbedreigende hartritmestoornissen van ventrikelfibrillatie en pulsloze ventrikeltachycardie diagnosticeert en deze kan behandelen door middel van defibrillatie, de toepassing van elektriciteit die de aritmie stopt, waardoor het hart weer een effectief ritme kan instellen. Met eenvoudige audio-en visuele commando's, zijn de AED's ontworpen om makkelijk te gebruiken voor de leek.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg met de leden van de Bedrijfshulpverlening (BHV) voor het raadhuis van Amstelveen naast de AED kast. In het midden staat de gedenksteen uit 1980 die is geplaatst toen het raadhuis werd opgeleverd


Ongecorrigeerd leiden deze hartcondities (ventriculaire tachycardie, ventrikelfibrillatie, asystolie) snel tot onomkeerbare hersenbeschadiging en de dood, zodra hartstilstand optreedt. Na ongeveer drie tot vijf minuten hartstilstand kan er onherstelbare hersen-/weefselbeschadiging optreden. Voor elke minuut dat een persoon met een hartstilstand niet met succes wordt behandeld (door defibrillatie), neemt de overlevingskans af met 7 % per minuut in de eerste 3 minuten en met 10 % per minuut als de tijd langer dan 3 minuten duurt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.