Bijgewerkt: 7 oktober 2022

De 9de Piano Promenade in Amstelveen wederom groot succes

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb.com/Piano Promenade Amstelveen
15-10-2019

De 9de Piano Promenade Amstelveen vond plaats op zondag 13 oktober 2019. De redactie van Amstelveenweb.com woonde vorig jaar dit gebeuren voor het eerst bij en was meteen verkocht. Dus dit jaar waren ze op tijd om het openingsconcert in ANNA aan de Amsterdamseweg 22 bij te wonen. ANNA liep al snel vol mensen die een plaatsje zochten en spoedig waren praktisch alle zitplaatsen bezet. Dit jaar was ANNA voor de tweede keer de gastheer en om 13.30 uur begon de feestelijke opening.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het openingsconcert van de 9de Piano Promenade Amstelveen begint in ANNA aan de Amsterdamseweg 22


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

ANNA de voormalige St. Annakerk stroomt vol met muziekliefhebbers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het publiek wacht op het begin van het pianoconcert

Theo Ettema één van de organisatoren heette iedereen welkom bij dit 9de piano-evenement en bedankte ANNA voor de gastvrijheid. Hij vervolgde met het feit dat Nederland een land is met veel vrijwilligers en dat ook de Piano Promenade hier een goed voorbeeld van is. ‘Heel veel mensen stellen hun huis open om u te ontvangen en er zijn 75 musici die staan te popelen om u een heerlijke muzikale middag te bezorgen. Die verdienen een warm applaus’ zo zei Ettema en dat werd ook gegeven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Theo Ettema bestuurslid van de Piano Promenade Amstelveen verwelkomt alle muziekliefhebbers in de kerkzaal

Voor de opening was weer een heel jong talent gevonden, maar eerst kreeg Lyda van Tol het woord. Zij nodigde Deon de Ruiter uit die vertelde dat hij 12 jaar is en al 6 jaar pianoles krijgt van Jaco Kruijswijk. Deon zei dat hij pianomuziek heel mooi vond en omdat het hem aansprak, hij op pianoles is gegaan. Hij vindt heel veel pianomuziek mooi, maar zijn voorkeur gaat naar Chopin, dus de twee stukken die hij tijdens de opening speelde waren ook van Chopin. Eerst Impromptu en daarna een Nocturne. De vleugel waar Deon en anderen in ANNA op speelde werd beschikbaar gesteld door Van Kerkwijk piano’s in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De jonge pianist Deon de Ruiter uit Uithoorn, 12 jaren jong, wordt door zangdocente Lyda van Tol aan het publiek geïntroduceerd


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Deon de Ruiter speelt Frédéric Chopin's Fantaisie-Impromptu dat in 1834 werd gecomponeerd en postuum gepubliceerd in 1855, maar het is één van Chopins meest uitgevoerde en populaire composities

Het was echt geweldig om naar dit mannetje te kijken en te beluisteren hoe geweldig hij al Chopin ten gehore bracht. Een bescheiden ventje dat na een paar buiginkjes het podium verliet, maar gelukkig nog een keer terugkwam om bloemen in ontvangst te nemen van de kleindochter van de familie Van Kerkwijk, Sanne Eggens.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Deon de Ruijter speelt als een ervaren pianist twee stukken van Chopin


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het pianoconcert wordt door het publiek hartelijk ontvangen

Daarna werd violist Tony Rous op het podium uitgenodigd en Lyda hem ook enkele vragen. Tony Rous is van Tjechische afkomst en won op 14 jarige leeftijd een wedstrijd voor jonge violisten in Ustí (Tsjechische republiek). Hij werd opgeleid aan onder meer het conservatorium van Brno, maar ook in Praag en Brussel. Van 1976 tot 2010 was hij eerste violist in het Koninklijke Concertgebouworkest te Amsterdam. Thans is hij lid van het Tsjechisch baroktrio en Domenica consort. Lyda zei dat piano ook fantastisch violen kan begeleiden en zodoende begeleidde zij Tony Rous bij de ‘Méditation de Thaïs’ van Massenet. Thaïs is een courtisane die een heel uitbundig leven leeft en alles doet wat God verboden heeft, maar wordt achtervolgd door een monnik. Zie de uitleg bij Méditation Thaïs.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Lyda van Tol introduceert violist Tony (Antonín) Rous aan het publiek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Violist Gregor Overtoom, pianiste Lyda van Tol en violist Tony Rous spelen tezamen met het Lyda's Ladies koor

Toen het prachtig uitgevoerde stuk was afgelopen, kwam er een tweede violist het podium op, Gregor Overtoom en tezamen met Lyda en Tony Rous speelde hij 'The Snow' van Edgar William Elgar, terwijl het  koor Lyda’s Ladies meezong. Na deze prachtige voordracht kregen de violisten een mooi boeket, maar het koor bleef staan. Ze zongen nog twee liederen, waaronder een verzoeknummer van Frank van Kerkwijk, namelijk Ladumaar van Annie M.G. Schmidt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Lyda's Ladies op het podium. Het is een groep van 12 zangeressen, allen zijn leerlingen van zangdocente Lyda van Tol


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Elly en Frank van Kerkwijk met hun kleindochter Sanne volgen de optredens net naast het podium
Frank is blij dat Lyda's Ladies speciaal voor hem 'Ladumaar meneer' voor hem zongen

Na deze swingende voordracht nam Theo Ettema het woord en meldde dat alle locaties hem even lief waren, maar dat er één speciaal is en wel de torenkapel van de St. Urbanuskerk. Op deze manier is de Urbanus weer betrokken bij de Piano Promenade. Ook kon iedereen daar een donatie geven in de busjes in de kapel. Ettema bedankte iedereen voor de opkomst en wenste allen een mooie middag. Aangezien de Piano Promenade op de andere locaties pas om 14.30 uur begonnen, nam de redactie van Amstelveenweb.com nog even de tijd om de expositie van Mali Klein op de eerste etage van de kerk te bekijken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Mali maakt objecten, gebruik makend van de kleuren en structuren van verschillende soorten papier, zodat de vezels herkenbaar blijven. Ze gebruikt zowel bestaand als zelfgemaakt papier van diverse vezels onder andere van boomschors

Vanaf 14.30 uur tot 17.00 uur kon men op 17 locaties huisconcerten op de route van Bovenkerk via de Handweg en het Oude Dorp naar de Amsterdamseweg bezoeken. Heel veel mensen waren bereid gevonden hun huis open te stellen, want zonder hen is er geen Piano Promenade! Op de locaties speelden maar liefst 75 verschillende musici en er was een grote verscheidenheid aan muziek: klassiek, jazz, serieus, vrolijk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het Salonorkest Rien Ne Va Plus speelt salonmuziek uit het begin van de vorige eeuw
in het Museum Jan van der Togt

De redactie van Amstelveenweb had ook enkele locaties uitgezocht dus na de ANNA opening reden zij naar het Museum Jan van der Togt, waar zij muziek beluisterden van het Salonorkest Rien Ne Va Plus: Enno van der Schans op de piano, Mignon de Lange speelde viool, Wieke Meijer cello, Aletta Blomberg achter de contrabas, Ben Schueler speelde klarinet en Bert Sanders zat achter zijn bladmuziek en speelde dwarsfluit. De naam van het Salonorkest is niet voor niets ontleend aan het spelen van roulette, staat op hun website. 'Heeft een orkest voor het luisterende publiek de muziek eenmaal ingezet, dan is er voor de spelers geen weg meer terug en moet het stuk uitgespeeld worden, ongeacht het resultaat'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Leden van het salonorkest Rien Ne Va Plus tijdens het concert

Vervolgens werd Van Kerkwijk Piano’s bezocht waar nog een stukje muziek werd beluisterd van het Hobbema trio bestaande uit Yumi Toyama aan de piano, Jeanny Beerkens met cello en Jussi Paananen speelde viool. Na hun voordracht nam Frank van Kerkwijk het woord en vertelde dat Grace Hsu een dame uit Taiwan, piano studeerde aan het conservatorium in Utrecht. Zij trouwde met een Nederlandse man en bleef in Nederland wonen. Grace had al een paar keer met de Piano Promendade meegedaan en was erg enthousiast, dus beloofde om deze keer met een vriendin te spelen op twee vleugels. Helaas werd de vriendin ziek en kon niet meedoen. Een maand voor de Promenade belde Grace naar Frank en zei dat ze met een andere vriendin zou komen spelen. Die vriendin had ook in Utrecht gestudeerd, maar woonde alweer in Taiwan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het Hobbema trio: violist Jussi Paananen, celliste Jeanny Beerkens en pianiste Yumi Toyama speelt bij Van Kerkwijk piano's


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Frank van Kerkwijk introduceert pianisten Grace Hsu en Yawen Chuang aan de aanwezigen

Frank zei: ‘Ze is pas drie dagen geleden ingevlogen en samen hebben ze stevig gerepeteerd, maar nu is ze hier. Daarom ben ik hartstikke trots dat ik mag aankondigen Grace Hsu en Yawen Chuang.’ Ze speelden quatre-mains een stuk van een Taiwanese componist die een bewerking had gemaakt van Psalm 23 -  詩篇23. Daarna speelden zij nog een stuk van Johannes Sebastiaan Bach, natuurlijk ook quatre-mains (voor vier handen). Het was een geluk dat Grace een vriendin over kon laten komen, zodat dit concert met twee vleugels toch doorgang kon vinden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Pianisten Grace Hsu en Yawen Chuang spelen een Bach compositie quatre-mains


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Pianisten Grace Hsu en Yawen Chuang na het pianoconcert

Tot slot, want een middag is zo voorbij, ging de redactie nog naar de kapel van de St. Urbanuskerk, waar het Ensemble Ad Libitum al bezig was. Joke Dierdorp speelde piano, Marieke Strebus viool, Astrid Eriks dwarsfluit en Marjolein Vonk cello. Het was natuurlijk plezierig dat er toch op een plek in de St. Urbanuskerk kon worden gespeeld en op er ook weer wat donaties binnenkwamen want het bedrag om de kerk weer op te bouwen is helaas nog lang niet bereikt. Gelukkig voor alle fietsende en wandelende Promenade gangers bleef het weer redelijk goed en werden de locaties goed bezocht.
Het was weer een hele mooie middag, dus zoals Karin van Kerkwijk zei: 'Op naar de 10de Piano Promenade!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het Ensemble Ad Libitum speelt in het kapelletje van de St. Urbanuskerk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De aanwezigen volgen het concert van het Ensemble Ad Libitum in de kapel. Ze spelen Johann Sebastian Bach composities

Het comité dat de Piano Promenade jaarlijks organiseert bestaat uit Lyda van Tol, Theo Ettema, Vincent Kuin, Frank en Elly van Kerkwijk en Karin van Kerkwijk. Zij houden hiermee de oprichter en bedenker van de Piano Promenade Amstelveen, Henk Suèr (1932-2018) in ere.


Kijkend en luisterd naar de video, begrijpt u dat u volgend jaar niet mag missen, want dit zijn maar 4 van de 17 locaties die bezocht zijn!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.