Bijgewerkt: 22 mei 2022

De 8ste editie van de Amstelveen Triënnale in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
17-06-2020

Van 19 juni tot en met 19 juli 2020 is de 8ste editie van de Amstelveen Triënnale te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Uit meer dan 60 inzendingen zijn 25 kunstenaars geselecteerd wiens werk een maand lang te zien is in het Cobra Museum. De driekoppige jury bestond uit Hilde de Bruijn (hoofdconservator Cobra Museum), Madeleine Heijligers (directeur Platform C-Amstelveen) en Tomas Hillebrand (conservator Museum JAN).

Sinds 1998 wordt de Amstelveen Triënnale onder auspiciën van het Cobra Museum voor Moderne Kunst georganiseerd. Deze achtste editie is een samenwerking tussen het Cobra Museum, Museum JAN en Platform C, waarbij het Cobra Museum dit jaar als enige tentoonstellingslocatie dient. De Triënnale heeft als doel om kunstenaars uit Amstelveen een professioneel podium te bieden en om het publiek inzicht te geven in de stand van zaken van de lokale kunstproductie en de wijze waarop Amstelveense kunstenaars reageren op de ontwikkelingen in de wereld van nu.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeentearchief Amstelveen - 2020)

Piet van den Heuvel (VVD) wethouder Cultuur in het Cobra Museum in 1995. Hij was de initiator van een gemeentelijk museum in het Stadshart Amstelveen in de jaren 1990


Net als in voorgaande edities werd kunstenaars gevraagd werk in te dienen dat ze in de afgelopen drie jaar hebben vervaardigd. Dit jaar werden door de deelnemende instellingen 25 kunstenaars geselecteerd uit meer dan 60 inzendingen. De jury lette daarbij onder meer op professionaliteit, eigenheid, ontwikkeling en de wijze waarop vorm en inhoud bijeenkomen. Het uitgangspunt was daarbij de wens om de rijkdom aan lokale kunstpraktijken in beeld te brengen, in al hun verscheidenheid.

De Amstelveen Triënnale 2020 omvat naast werk van een aantal oudgedienden ook verrassende nieuwkomers. Samen bestrijken de deelnemers een scala aan technieken: van schilderkunst tot fotografie, keramiek, installaties en videowerk. Sommige kunstenaars laten een voorliefde zien voor het experiment met materiaal, terwijl anderen zich wijden aan traditionelere thema’s binnen de kunst, zoals het stilleven en het portret. Samen snijden ze bovendien een nog veel groter interessegebied aan waar het inhoud betreft.

Foto Amstelveen
(Foto Herman Pijnaker - 2020)

Herman Pijnaker: 'Milieu varken' (2020). Hout, 75 x 40 x 35 cm


Sommige kunstenaars kiezen ervoor om een raadselachtige of poëtische wereld tevoorschijn te toveren, anderen tonen betrokkenheid bij de klimaatproblematiek, of laten zich inspireren door reizen, het thema familie of in het verlengde hiervan het thema thuis. Weer anderen vestigen de aandacht op alledaagse objecten of situaties die we zo makkelijk over het hoofd zien, of reflecteren op grote thema’s als tijd en herinnering. De Amstelveen Triënnale 2020 wordt donderdag 18 juni 2020 om 17.00 uur geopend door Piet van den Heuvel, initiatiefnemer van de Triënnale en Lillian Bóza, directeur van het Cobra Museum. Deze opening kan door iedereen online gevolgd worden via een livestream op de website van het Cobra Museum, www.cobra-museum.nl. www.amstelveen-triennale.nl 

Deelnemende kunstenaars: Dirk Annokkeé, Joep Backhuijs, Sharon van den Berg, Hans Fransen, Ramaz Goiati, Inbar Hasson, Brigitte Hertz, Jeltje van Houten, Mali Klein, Peter Mazereeuw, Anne-Marie van Meel, Jet Naftaniel-Joël, Ingeborg Oderwald, Herman Pijnaker, Piet Reekers, Stephanie Rhode, Paul van Riel, Thom van Rijckevorsel, Norman Roemer, Ulric Roldanus, Tamar Rozenblat, Tamar Shilo, Jan Verschoor, Annette van Waaijen en Robbert Weide.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.