Bijgewerkt: 14 juli 2024

De 8ste denksportmanifestatie Brainwave in Amstelveen

Nieuws -> Sport

Bron: Wim Ris
29-09-2015

Zondag 27 september 2015 is in het Keizer Karel College de achtste editie van de denksportmanifestatie Brainwave van start gegaan en daarmee tevens het startschot gegeven voor de eerste schaakweek Amstelveen. Een recordaantal deelnemers gaf hierbij acte de préséance.

Foto Amstelveen
(Foto Wim Ris - 2015)

Opperste concentratie bij deze jonge deelneemster


Meer dan 200 (!!) schakers van jong tot oud namen aan een drietal toernooien deel; bijna honderd deelnemers waren bij het Rubiks Cube (kubus draaien ) vertegenwoordigd en er waren ook nog twintig Go-spelers van de partij. Het was een drukte van belang dus. Peter Bot, (BBA) wethouder van Sport opende rond elf uur de schaakweek en deed aan het eerste bord de eerste zet, waarna de schakers gedreven aan hun toernooi van zeven rondjes begonnen.

Foto Amstelveen
(Foto Wim Ris - 2015)

Wethouder Peter Bot doet de eerste zet op het bord van tweevoudig Nederlands kampioen grootmeester Jan Smeets. Tussen hen in ziet toernooidirecteur Robert Ris toe op de juiste uitvoering


In de hoogste afdeling van het schaaktoernooi waren ook vele topspelers aanwezig; maar liefst negen grootmeesters en zes internationaal meesters waren van de partij. Dat was wel te verklaren, want de beste Nederlander kon zich plaatsen voor het NK Rapid, dat zondag 4 oktober 2015 in P60 gespeeld wordt. De 8e editie van het Brainwave rapidtoernooi in Amstelveen werd gewonnen door GM Jan Smeets. De tweevoudige Nederlands Kampioen behaalde 6 uit 7 en moest de eerste plaats delen met GM Erik van den Doel, GM David Klein en Nederlands jeugdkampioen en Amstelvener Hing Ting Lai. Op basis van onderling resultaat tegen Erik van den Doel verdiende David Klein een ticket voor het NK Rapid op zondag 4 oktober 2015, aangezien Smeets en Lai (wildcard) al voor dit toernooi geplaatst waren.

Foto Amstelveen
(Foto Wim Ris - 2015)

Ook de jeugd was massaal aanwezig bij deze 8ste editie van Brainwave in Amstelveen in het Keizer Karel College


Voor lange tijd leek niets van den Doel af te houden van de eindzege. De Leidse grootmeester begon zeer overtuigend met zes overwinningen uit zes partijen . In een zenuwslopende slotronde tegen David Klein stond hij een kwaliteit achter maar leek in het eindspel voldoende compensatie te hebben om remise veilig te stellen. Klein had echter een zeer prettige tijdsvoorsprong die volledig werd uitgebuit en in een remise toreneindspel ging van den Doel door de vlag. Door dit resultaat konden Smeets  en Lai  langszij komen en werd de eerste plaats door vier man gedeeld. Laatstgenoemde verkeert de laatste weken in bloedvorm met o.a. een gedeelde toernooioverwinning in Delft en mag komende zondag zijn borst gaan nat maken op het NK Rapid.

Foto Amstelveen
(Foto Wim Ris - 2015)

Grootmeester Jan Smeets speelt tegen 'local hero' en Nederlands kampioen t/m 20 jaar Hing Ting Lai. Deze speelt donderdagmiddag 1 oktober 2015 in de bibliotheek een simultaan tegen Amstelveense basisscholieren


Zondag 4 oktober 2015 vanaf 11uur worden de klokken in P60 in het Stadshart van Amstelveen ingedrukt voor dit kampioenschap. De prijsuitreiking zal rond kwart over vijf plaatsvinden. Alle wedstrijden zullen op grote schermen te volgen zijn en worden in een speciale ruimte van deskundig commentaar voorzien. DE TOEGANG IS GRATIS. Kijk ook rond op de website van het toernooi: http://www.nkrapid.nl/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.