Bijgewerkt: 20 mei 2024

De 82e geboortedag van Dian Fossey is Google Doodle

Nieuws -> Internet

Bron: Google / Wikipedia / Amstelveenweb
17-01-2014

Een Google Doodle is een aangepast logo, dat regelmatig wordt gebruikt door de internetzoekmachine Google tijdens internationale feestdagen en speciale evenementen. Google heeft veel logo's gehad sinds het hernoemen van BackRub.

Het huidige officiële Google-logo is ontworpen door Ruth Kedar en is een woordmerk op basis van de Catull (font) een oude stijl serif lettertype, ontworpen door Gustav Jaeger voor de Berthold Type Foundry in 1982. Het is in gebruik in het Google-logo sinds 31 mei 1999.

Een doodle omvat ook diverse wijzigingen, of humoristische elementen, zoals cartoon modificaties van hun logo voor gebruik op vakantie, verjaardagen van beroemde mensen, en grote evenementen, zoals de Olympische Spelen. Deze speciale logo's, sommige ontworpen door Dennis Hwang, zijn bekend als Google Doodles geworden.

Een doodle is een ongericht, of onbewuste gemaakte tekening, terwijl de aandacht van een persoon anders is. Doodles zijn eenvoudige tekeningen die een concreet representatieve betekenis kunnen hebben, of juist abstracte vormen, of alleen maar ‘kris-krasjes’ op papier.

fossey Amstelveen
(Bron Google - 2014)

De doodle van Dian Fossey door Google


Typische voorbeelden van doodle’s zijn te vinden in schoolschriften, vaak in de marge, getrokken door studenten die dagdromen, of hun interesses verliezen tijdens de les. Andere veel voorkomende voorbeelden zijn de tekeningen die zijn geproduceerd tijdens lange telefoongesprekken als een pen en papier beschikbaar zijn.

In 1998, voordat het bedrijf werd opgericht, werd het concept van de doodle geboren toen Google-oprichters Larry en Sergey ‘speelden’ met het corporate logo om hun aanwezigheid op het Burning Man festival in de Nevada woestijn aan te geven. Ze plaatsten een figuratieve tekening achter de 2de 'o' in het woord Google en het herziende logo was bedoeld als een komisch bericht naar de gebruikers van Google dat de oprichters niet op kantoor waren. Terwijl de eerste doodle relatief eenvoudig was, werd het idee van het versieren van het bedrijfslogo om belangrijke gebeurtenissen te vieren, geboren. Het team heeft tot nu toe meer dan 1000 doodles gemaakt voor de homepages van Google over de hele wereld.82e geboortedag van Dian Fossey

In januari 2014 is een nieuwe doodle is te zien op de homepage van Google - de 82e geboortedag van Dian Fossey. Ze zou haar 82e verjaardag vieren op 16 januari 2014. Dian Fossey (San Francisco, 16 januari 1932 - Ruhengeri (Rwanda), 26 december 1985) was een Amerikaanse etholoog en mammaloog die jarenlang gorillagroepen observeerde in de bergwouden van Rwanda.

Haar werk is te vergelijken met dat van Jane Goodall met chimpansees. Ze heeft in 1983 haar boek geschreven, Gorillas in the mist. Bij het grote publiek werd Fossey bekend, nadat haar boek was verfilmd. Fossey werd in 1985 met ingeslagen schedel aangetroffen in haar hut in de Rwandese provincie Ruhengeri. Er zijn aanwijzingen dat haar moord was gepland door Protais Zigiranyirazo, de gouverneur van Ruhengeri, die later bekend werd door het opzetten van de doodseskaders die verantwoordelijk waren voor de dood van 800.000 Rwandezen in 1994. Bekijk de site van de Google Doodle’sAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.