Bijgewerkt: 26 mei 2024

De 3de keer 'Schakers van Formaat' in Amstelveen

Nieuws -> Sport

Bron: Maarten Langen
26-05-2017

Op zaterdag 10 juni 2017 komen Jan Timman en Hans Böhm voor het derde jaar naar het Stadsplein in Amstelveen voor 'Schakers van Formaat', de simultaan met grote stukken en -borden. Zij krijgen voor het eerst gezelschap van de dan 18-jarige Jorden van Foreest, de jongste grootmeester van Nederland en huidig nationaal kampioen. Hoofdsponsors zijn het Coöperatiefonds van de Rabobank, de gemeente Amstelveen en schaakvereniging KLM Pegasus.

De drie topschakers spelen wederom met grote schaakstukken op 12 borden van 4 x 4 meter. Jan Timman, Jorden van Foreest en Hans Böhm spelen ieder tweemaal tegen een gemêleerd gezelschap van bedrijven, (financiële) instellingen, scholen en politici uit Amstelveen en wijde omgeving. Elk team bestaat uit maximaal drie personen. De teamleden mogen onderling overleggen, uiteraard zonder gebruik te maken van schaakcomputers, of andere elektronische hulpmiddelen. Indien nodig kunnen niet-clubschakers schaaktechnische adviezen inwinnen bij leden van de Amstelveense verenigingen KLM-Pegasus en Zukertort.

Foto Amstelveen
(Bron Maarten Langen - 2017)

De flyer van de 3de 'Schakers van Formaat' in Amstelveen


Dat de grootmeesters het niet altijd gemakkelijk hebben in Amstelveen blijkt wel uit de twee vorige edities. Bij de aftrap in 2015 speelden Timman en Böhm beiden nog aan 16 borden en behaalden respectievelijk 13,5 en 13 punten. Timman moest twee nederlagen, waaronder een tegen het sterke team van Hing Ting Lai, en een remise toestaan. Böhm verloor in 2015 geen enkele partij, maar speelde wel zes keer remise. Ook in 2016 bleef ‘Mr. Chess’ ongeslagen met 10/12, waarbij hij dus vier maal remise speelde. Jan Timman won 11 partijen maar, moest wel een nederlaag incasseren.

Peter Bot (BBA) wethouder Sport van Amstelveen zal rond 9.30 uur de openingszetten doen. De eerste partijen van Jan Timman en Hans Böhm zijn rond 12.00 zijn afgelopen, waarna om 12.15 uur Böhm en Jorden van Foreest aan hun sessie beginnen. Rond 14.30 uur eindigt de tweede simultaanronde, waarna om 14.45 Timman en Van Foreest de derde en laatste cyclus voor hun rekening nemen. Om 17.15 uur vindt de prijsuitreiking plaats op het Stadsplein, gevolgd door een borrel voor de deelnemers, sponsoren en genodigden. Net als in de twee voorgaande jaren verwacht de organisatie weer veel publiek op het Stadsplein in het centrum van Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.