Bijgewerkt: 27 mei 2024

De 2de Schaakweek in Amstelveen met CNE NK Rapid

Nieuws -> Sport

Bron: Rob Ris
12-10-2016

Na de zeer geslaagde eerste editie van de Schaakweek Amstelveen in oktober 2015 heeft de organisatie besloten om hier een vervolg aan te geven. Van maandag 24 oktober t/m zondag 30 oktober 2016 zullen diverse activiteiten plaatsvinden om het schaken verder onder de aandacht te brengen. Speciale dank gaat uit naar de gemeente Amstelveen en het Amstelveens Sportbedrijf die opnieuw hun medewerking hebben toegezegd en daarmee ook het belang van de schaakweek onderstrepen. De 1e editie van de Schaakweek vorig jaar heeft ervoor gezorgd, dat veel nieuwe en jonge kinderen in aanraking met deze fascinerende denksport zijn gekomen. Mede door de ondersteuning van het Sportbedrijf en inzet diverse schaakleraren worden op steeds meer scholen in Amstelveen schaaklessen aangeboden en neemt de vraag hiernaar alleen maar toe.  Op woensdag 26 oktober 2016 wordt in het Go Centre wederom een groot basisscholierentoernooi georganiseerd in samenwerking met Schaakvereniging Zukertort. Kinderen uit groep 3 t/m 8 van scholen uit regio Amstelveen kunnen zich hiervoor aanmelden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Jan Smeets speelt tegen Hing Ting Lai tijdens het eerste NK Rapid schaaktoernooi 2015 van Amstelveen op 4 oktober 2015 in P60


Op donderdag 27 oktober 2016 zal er weer worden geschaakt in de bibliotheek Amstelland met zowel ouderen als jongeren. Van 13.30-15.00 wordt er een simultaan voor volwassenen gegeven door Internationaal Meester Robert Ris. De simultaan is open voor iedereen. Het zou vooral leuk als mensen mee zouden doen die al jaren niet geschaakt hebben en toch weer eens zin hebben om een partijtje in een gezellige en ontspannen sfeer te willen spelen. Maar mocht U nog nooit geschaakt hebben bent U ook van harte welkom en gevorderde clubspelers uiteraard ook.

Speciaal voor kinderen wordt een korte workshop gehouden, waarin de beginselen van het schaken wordt uitgelegd. Daarna kan je de opgedane kennis meteen in praktijk brengen tegen regerend Nederlands Jeugdkampioen t/m 20 jaar Hing Ting Lai. Deze activiteit is van 16.00-17.30. Voor beide evenementen geldt: deelname is gratis, maar aanmelden verplicht door tickets te reserveren via de site van de bibliotheek.

Hoogtepunt van de schaakweek is de slotdag zondag 30 oktober 2016, waarop een grote schaakmanifestatie in het Keizer Karel College wordt gehouden. Dan vindt voor de huis- en clubschakers alweer de 9e editie van het BRAINWAVE rapidtoernooi plaats. SV Zukertort Amstelveen organiseert dan ook de jaarlijkse jeugd Grand Prix speciaal voor enthousiaste jeugdschakers die bij een club spelen.

Tegelijkertijd en op dezelfde locatie zal het CNE NK Rapid worden gehouden. Mede dankzij de nieuwe hoofdsponsor, het Amstelveense ICT-bedrijf CNE ICT Professionals, waarvan directeur Peter van Nijen een fervent schaakliefhebber is, is de organisatie van de Schaakweek Amstelveen er opnieuw in geslaagd dit toptoernooi te laten plaatsvinden in Amstelveen. Trekpleisters dit jaar zijn zevenvoudig Nederlands Kampioen Loek van Wely, voormalig nummer 2 van de wereld Jan Timman, die eerder dit jaar in Amstelveen actief was bij het zeer geslaagde evenement Schakers van Formaat in het Stadshart, en de regerend Nederlands Kampioen de 17-jarige Jorden van Foreest.

Het damestoernooi kent zelfs een nog sterkere bezetting dan het mannentoernooi. Anne Haast zal haar titel gaan proberen te verdedigen, maar zal zware concurrentie kunnen verwachten van de nummers 2 t/m 7 op de nationale ranglijst, met o.a. de 16-jarige Anna-Maja Kazarian die onlangs 4e werd op het WK Jeugd in haar leeftijdscategorie. Naar verwachting zullen er die dag meer dan 300 schaakliefhebbers van jong tot oud, amateur tot grootmeester kunnen genieten van een spannende schaakdag. De wedstrijden om de Nederlandse titels zullen dan op grote schermen in de aula van het Keizer Karel College gevolgd kunnen worden. Toegang is vrij. Via de officiële website van de Schaakweek wordt U verder op de hoogte gehouden van dit grote schaakevenement: http://cne-nkrapid.nl/.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.