Bijgewerkt: 5 mei 2024

De 15.000ste foto is bekend in Beeldbank Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
24-04-2024

Met een speciale expositie in Museum JAN vierde de gemeente Amstelveen de mijlpaal van de plaatsing van de 15.000ste historische foto in de Beeldbank Amstelveen op dinsdag 23 april 2024.

Op deze dag is in het museum een plek ingericht met historisch beeldmateriaal en een serie luchtfoto's van Amstelveen van toen en nu. Hierbij kunt u actuele luchtfoto's vergelijken met luchtfoto's van de Aerografische dienst uit de jaren '50 tot en met '90 van de vorige eeuw. Hiernaast werden een aantal pentekeningen en glaskunst van de Amstelveense kunstenaar Ruud Benard.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Dick Huijer beheerder van de Beeldbank Amstelveen, Herber Raat (VVD) wethouder Erfgoed, burgemeester Tjapko Poppens en Willemijn Paijmans projectleider programma Historisch Besef met de 15.000ste historische foto van Beeldbank Amstelveen met de herbestrating in het Oude Dorp in 1962

Overhandiging 15.000ste foto. En dan is het nu tijd voor het bekendmaken van de 15.000ste foto. Tjapko naar voren roepen voor overhandiging. Dick kun je ons iets vertellen over de 15.000ste foto? Het is een foto van het Oude Dorp in 1962. Te zien is hoe de straat een herbestrating krijgt. Naar het Oude Dorp ging je toen nog voor de banketbakker, groentezaak, slagerij of kruidenier. Deze zijn allemaal te zien op deze foto. En natuurlijk café Het Dorstige Hert en op de achtergrond de Annakerk.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Herber Raat (VVD) wethouder Erfgoed, met gemeenteraadsleden in Museum JAN op 23 april 2024

Kort na het maken van deze foto, in 1963, werd besloten om het gehele dorpscentrum te slopen, het centrum van de stad was verplaatst naar het Stadshart. Het oude dorp zou worden getransformeerd naar een kantoren- of woonwijk. Slechts de dorpskerk en het bejaardencentrum Vredeveld zouden daarbij behouden blijven. Om dit plan te realiseren heeft de gemeente een actief aankoop- en sloopbeleid gevoerd.

In de loop van de jaren 70 rees er steeds meer verzet tegen de sloop van het oude dorp. Onder andere door de activiteiten van het in 1973 opgerichte (actie)comité Oude Dorp, sprak de gemeenteraad zich in 1977 uit tot behoud van het dorp.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.