Bijgewerkt: 2 oktober 2022

Dandy is op begraafplaats Zorgvlied

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
11-11-2009


Ooit was hij voor Amstelveners het herkenningspunt toen hij voor restaurant Centraal stond. Restaurant Centraal moest plaats maken voor het Cobramuseum en waar de Dandy stond bevindt zich nu de fontein van Karel Appel.

Dandy Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2009)

Het beeld 'Dandy' van de Zwitserse beeldhouwer Kurt Laurenz Metzler op begraafplaats Zorgvlied heeft eindelijk zijn plaats gevonden.


Zo verdween hij uit het oog, maar voor velen niet uit het hart. Voor tal van Amstelveners is Dandy nog altijd een beeld dat veel herkenning en herinnering oproept. Het goede nieuws is, dat de schepping van de Zwitserse kunstenaar Kurt Laurenz Metzler sinds deze week een nieuwe locatie heeft gekregen en wel aan de rand van begraafplaats Zorgvlied.

Daar, ‘kijkend” in de richting van station RAI, zal Dandy snel weer de functie van herkenningspunt  krijgen, zeker als de geplande toegangsbrug vanaf de RAI-zijde naar Zorgvlied is gerealiseerd. Voor nu levert het beeld de dagelijkse wandelaars en de bezoekers die over het Cesar W. Ittmannpad op de begraafplaats komen, een welkome glimlach.

Begraafplaatsdirecteur Arpad Nesvadba: “Alle Zorgvliedmedewerkers zijn reuze enthousiast en ook de buurt kan het waarderen, dat dit luchtige beeld hier is gekomen. Mensen die Dandy kennen van zijn vorige locatie, zijn aangenaam verrast, dat hij nog bestaat en nu aan een tweede leven begint. Bovendien voegt het beeld extra allure toe aan Zorgvlied.”

Kurt Laurenz Metzler

Metzler werd geboren 1941 in Balgach, St. Gallen in Switzerland. Op school was Metzler al creatief bezig. Hij wilde kunstenaar worden. Omdat hij zijn vader had verloren, was hij tijdelijk opgegroeid bij zijn oom, Florian Metzler, die een schilder was.

Zijn moeder zei tegen hem, dat het vak beeldhouwer een onzeker zaak was, begon hij als een architectonisch rapporteur, decorateur en fotograaf werken. In 1958 schreef hij zich in de 'Schule für Gestaltung', een artistieke school van Zürich en kreeg zijn diploma beeldhouwer in 1963.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.