Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Dag en nacht de arts aan huis

Nieuws -> Gezondheid

Bron: SOS-Arts
27-02-2008

Nederlander vindt komst SOS-arts noodzakelijk

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking staat positief tot zeer positief tegenover de komst van SOS-arts, waarbij het 24 uur per dag een huisarts kan bellen die vervolgens op huisbezoek komt. Van de mensen boven de veertig vindt 86 procent de SOS-arts noodzakelijk. Van de ouders met kinderen tot twaalf jaar vindt 71 procent dat.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Dag en nacht de arts aan huis’ dat TNS NIPO in opdracht van SOS-arts heeft uitgevoerd. De bevolking ziet de SOS-arts niet als vervanging van, maar als aanvulling op de eigen huisarts. Vooral voor ouderen en bejaarden zien Nederlanders een rol voor de nieuwe organisatie weggelegd.

Van de personen die bereid te zijn een bijdrage te betalen is bijna de helft van de ondervraagden bereid een bedrag tot 15 euro te betalen voor het huisbezoek en ruim eenderde een bedrag tot 30 euro.

SOS Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Geanimeerde SOS letters


Opvallend is dat de ondervraagden nauwelijks problemen hebben met de komst van een voor hen vreemde arts. Slechts 16 procent van de ouders en 13 procent van de veertigplussers noemt dat als een nadeel. Ongeveer driekwart van de mensen is bereid gebruik te maken van een andere huisarts. Een kwart van de mensen is alleen bang dat de SOS-arts niet op de hoogte is van het patiëntendossier.

SOS-arts is gebaseerd op de succesvolle organisatie van de SOS médecins in Frankrijk waarbij elk moment van de dag en nacht via een centraal telefoonnummer een onafhankelijke arts kan worden opgeroepen. De SOS-artsen brengen enkel huisbezoeken en voeren geen eigen praktijk.

Van de ondervraagde ouders met kinderen heeft 47 procent in de afgelopen twee jaar een situatie meegemaakt waarin men had gewild dat de eigen huisarts langs zou komen. Bij 72 procent van hen kwam die op dat moment niet. Bij de veertigplussers kende 31 procent een dergelijk geval, maar kwam de arts bij 62 procent van die groep wel opdagen.

,,Deze uitkomsten zijn extreem positief”, stelt initiatiefnemer Arnold Verhoeven van SOS-arts. ,,Hieruit blijkt dat het onder de bevolking enorm leeft. Ook onder artsen trouwens, want er hebben al dertig huisartsen bij ons gesolliciteerd.”

Zijn organisatie start officieel pas binnen nu en enkele weken met de werving van artsen en wil voor 1 juni 2008 zijn plannen ingediend hebben bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Daarna kunnen contracten met zorgverzekeraars gesloten worden en kunnen de auto’s van SOS-arts per 1 januari 2009 gaan rijden.

Website: SOS-Arts

Wat is SOS?

SOS (Save Our Ship, Shoot Our Ship, Sinking Our Ship, Save Our Seamen en later Save Our Souls geworden) is het vaak gebruikte omschrijving voor de Internationale Morse code noodsignaal (-. -.-). Dit noodsignaal werd voor het eerst vastgesteld door de Duitse regering op 1 april 1905, en werd opgenomen in de tweede International Radiotelegraphic verdrag, ondertekend op 3 november 1906 en werd van kracht op 1 juli , 1908.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.