Bijgewerkt: 22 september 2023

D66-Amstelveen wil betere zorg voor jongvolwassenen

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen
13-12-2016

De Amstelveense collegepartij D66 roept het college op te lobbyen in Den Haag voor een aanpassing van de Jeugdwet. Nu blijkt, dat 18-jarigen veelal niet meer de zorg krijgen die zij voorheen wel kregen uit de Jeugdwet. Wetten sluiten niet goed op elkaar aan, waardoor jongvolwassenen zorg kunnen kwijtraken. Daarnaast wil de partij, dat elke 17-jarige een brief thuis ontvangt, waarin staat uitgelegd wat zij zoal moeten regelen, voordat ze 18 jaar worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Paul Meinhardt gemeenteraadslid van D66-Amstelveen, woordvoerder Zorg


De oproep volgt na een signaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, dat jongeren in een 'zorggat' dreigen te vallen. Zodra jongeren 18 jaar worden kan er geen zorg meer geregeld worden vanuit de jeugdwet. Die moet worden geleverd vanuit de WMO, Participatiewet, WLZ, of via de zorgverzekeraar. Jongeren dienen dit zelf te regelen, zodra zij 18 worden. Niet iedereen is in staat om dit zelf in orde te maken. Kwetsbare jongeren die afhankelijk zijn van zorg weten vaak niet goed waar ze terecht moeten. Dit probleem komt voort uit de Jeugdwet. Daarin staat, dat zorg kan worden geboden tot 18 jaar. D66 Amstelveen pleit daarom deze leeftijd te verhogen naar 23 jaar.

'Je krijgt in een keer een stuk meer verantwoordelijkheden zonder dat iemand uitlegt hoe je hier mee om moet gaan.” Aldus raadslid Paul Meinhardt. “Wij willen duidelijkheid voor jongvolwassenen, zodat ze weten wat allemaal geregeld moet zijn voor hun 18e.' De partij dient in de raadsvergadering van woensdag 14 december 2016 een motie in om dit te regelen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.