Bijgewerkt: 22 juli 2024

D66-Amstelveen legt verkiezingscampagne stil

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen / Politie NL
13-02-2014

In verband met de recente verdrietige ontwikkelingen rondom het overlijden van Els Borst heeft D66-Amstelveen besloten alle campagne-activiteiten tot en met dinsdag 18 februari 2014 af te gelasten. Lijsttrekker Maaike Veeningen verklaart geschokt te zijn door het nieuws rondom Els Borst en haar gedachten uit te laten gaan naar familie en naasten. De komende dagen staan voor de partij in het teken van de herinnering aan de oud-minister, en de eerder deze week overleden partijgenoot Ernst Bakker.

Zaterdag zal er in de Domkerk te Utrecht een herdenkingsdienst gehouden worden voor Els Borst, waarna zij in besloten kring wordt begraven. De herdenkingsdienst is alleen toegankelijk voor genodigden. Op de landelijke website van D66, www.d66.nl, is een condoleanceregister geopend.

Borst Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Else (Els) Borst-Eilers (1932 - 2014) was een Nederlands politica voor Democraten 66 (D66) en hoogleraar. Borst was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok I en Kok II. In het laatstgenoemde kabinet was ze tevens tweede vicepremier. Sinds 21 december 2012 was mevrouw Borst minister van staat


Mevrouw Borst mogelijk slachtoffer van misdrijf

Bilthoven - Maandagavond 10 februari 2014 is in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven het levenloze lichaam van mevrouw Borst- Eilers aangetroffen. Daarna is een grootschalig politieonderzoek gestart. Uit de onderzoeksresultaten tot nu toe is gebleken, dat zij waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen.

Bekenden van haar troffen mevrouw Borst-Eilers op maandagavond levenloos aan. De hulpdiensten werden gewaarschuwd. Omdat de oorzaak van het overlijden niet direct kon worden vastgesteld, startte de politie direct een groot onderzoek. Het lichaam van mevrouw Borst-Eilers is in de loop van de nacht overgebracht naar het ziekenhuis voor de schouw.

Vanaf de start van het onderzoek werd uitgebreid tactisch onderzoek, waaronder een buurt-, en forensisch onderzoek verricht om te kunnen vaststellen, of hier sprake was van een natuurlijke dood, een ongeval of een misdrijf. Door de schouwarts is geconcludeerd, dat er sprake is van een “niet-natuurlijke dood”.

Scan

Op dinsdagmiddag werd een scan op het lichaam uitgevoerd in Maastricht. Daarna werd aan het eind van de middag sectie verricht door twee forensisch pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut. Uit deze onderzoeken kwam in elk geval naar voren, dat het letsel dat is aangetroffen op het lichaam heeft geleid tot haar dood en er dus geen sprake was van een natuurlijk overlijden.

Op woensdagavond kon op basis van nader forensisch onderzoek in combinatie met de bevindingen ter plaatse de conclusie worden getrokken dat het meest waarschijnlijk is, dat mevrouw Borst-Eilers door een misdrijf om het leven is gekomen. Het lichaam van mevrouw Borst-Eilers is inmiddels vrijgegeven.

Verder onderzoek

Het onderzoek zal door het OM en de politie in volle omvang worden voortgezet. Dit onderzoek zal zich onder meer richten op de periode tussen zaterdagmiddag 8 februari 2014 (haar vertrek vanaf het congres van D66 in Amsterdam in de Beurs van Berlage) en het moment van aantreffen van het lichaam op maandagavond 10 februari 2014. De politie wil ook graag weten, met wie Mevrouw Borst-Eilers de afgelopen tijd contact heeft gehad. (Bron: Politie NL)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.